1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

24-10-2022 15:36
Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

Yapay zeka teknolojisi nedir? Bu soru son zamanlarda artan bir ivme ile sıkça sorulan sorular arasında yer almaya başlamıştır. Özellikle bir de teknoloji alanında çalışıyorsanız yapay zeka nedir sorusuna muhatap olmama şansınız yoktur. Bu sorunun ardındansa genel olarak Yapay zeka nerelerde kullanılır? sorusu gelmektedir. Böylece insanlar akıllarına yer alan soruların cevaplarını bularak teknoloji hakkında daha detaylı bilgi edinmiş olurlar. Sonuçta geleceğin teknolojisi olan yapay zekayı kim öğrenmek istemez.

 

Yapay zeka teknolojisi bilgisayarların düşünebileceği varsayımından ortaya çıkmıştır teknolojidir. Bununla birlikte insanların yapmaları uzun süre alacak, hesaplamaları zor olan, çıkarımları daha hassas ve insana yüklenen bilişsel yükü azaltarak kolaylıklar sağlayan bir teknolojidir. Bu sayede insanların yapmaları çok uzun sürecek iş ve işlemleri kısa sürede halledebilen ürünler ortaya çıkmış oldu. Bununla birlikte her geçen gün yapay zeka teknolojisi daha da gelişerek büyüdü. Derin öğrenme, sınıflandırma, makine öğrenmesi gibi kavramlar yapay zekanın geldiği yeri göstermektedir.

Yapay Zekanın Doğuşu

Yapay zeka ikinci dünya savaşında şifreleme üzerine çalışmalar esnasında makinelerde düşünebilir mi? Sorusunu temele alarak Alan Turing tarafından geliştirilmiştir. İlerleyen yıllarda ise Jhon McCarty Artificial Intelligance yani yapay zeka terimini dünyaya kazandırmıştır. Alan Turing düşündüğü bu yapıyı geliştirmek için birçok çalışmalar yapmış ve sonunda insana yakın cevaplar veren bir sistem tasarlamıştır.

Hazırlanan sistemde iki oda hazırlanmaktadır. Birisinin içinde insan diğerinin içinde ise bilgisayar yer almaktadır. İki sisteme de sorular verilir ve bir cevap vermesi beklenir. Cevabı alan kişiler hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu bulmaya çalışırlar. Bu seçme süreci ne kadar zor olursa ya da ayırt edemezlerse işlem başarılı demektir. Yapay zeka teknolojisinin bu şekilde test edilmesine ve kaba tabirle işe yarayıp yaramamasının kontrol edilmesine Turing Testi denmiştir. Böylece geliştirilen yapay zekânındı test edilebileceği bir sistem ortaya çıkmıştır.

Yapay Zeka Nedir Örnekleri Nelerdir?

Yapay zeka örnekleri konu ile ilgili olanların öğrenmek istedikleri alanlar arasında yer almaktadır. Her ne kadar bazı durumlarda tahmin edilebilir örnekler olsalar da işin aslını tam öğrenmek ve yapay zeka teknolojisini kullanacağınız bir alan varsa işinize yarayan kısmı seçmek adına önem arz etmektedir. Böylece yapacağınız işlerin sonuçlarını doğru bir şekilde tahin edebilir ve bu teknolojiyi etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Şimdi maddeler halinde bunları görelim. Aynı zamanda yapay zeka nedir ve nerelerde kullanılır?, bir yapay zeka neler yapabilir?, yapay zeka ne işe yarar? Sorularına da bu başlık altında cevap bulmuş olacağız.

1.Yapay Sinir Ağları

Yapay sinir ağları insan beyninin nöron ve sinaptik yapıları taklit edilerek geliştirilmiş bir yapay zeka teknolojisi alanıdır. Eski bilgilerle yeni bilgilerin eşleştirilmesi, bunlar arasındaki bağlantının kurulması ve bu verilerden yola çıkarak bir model oluşturulması ya da sonuca ulaşılması hedeflendir. Bu işlem için belirli katmanlar hazırlanır ve sistemin eğitilmesi amaçlanır. Böylece etkili ve doğru işlem yapılması sağlanır. Burada önemli olan bir nokta yapay sinir ağını kullanırken belirleyeceğiniz katman sayısının iyi ayarlanmasıdır. Aksi taktirde işleminiz çok uzun sürebilir ya da istediğiniz şekilde sonuçlanmayabilir.

2. Doğal Dil İşleme

Son zamanlarda gittikçe artan bir şekilde talep gören doğal dil işleme teknolojisi insanların günlük yaşantıda kullanmış oldukları dillerin analiz edilmesi ve yorumlanmasını sağlar. Özellikle bankalarda kullanılan chatbot gibi basit uygulamaların temelini doğal dil işleme ve buna yardımcı olan konuş-yaz gibi teknolojiler oluşturmaktadır. Aynı zamanda büyük metinlerin analiz edilmesi ve sınıflandırılması için yine doğal dil işleme teknikleri kullanılmaktadır. Her ne kadar dünyadaki tüm diller için aynı hassasiyetle sonuç vermese de gelinen nokta baya iştah kabartıcıdır.

3. Yapay Zeka Teknolojileri ve Bulanık Mantık

Yapay zeka teknolojileri insanların ihtiyaçları ve bilgisayarların yapabilecekleri doğrultuda gelişmektedir. Bunlardan bir tanesi de bilgisayarların çalışma mantığı olan 1 ve 0 ların dışında işe yapan bulanık mantıktır. Bulanık mantık sonuç olarak sadece 1 veya 0 vermekle kalmaz aynı zamanda arada yer alan değerler üzerinden işlem yapıp yine ara değerler ortaya koyabilir. Böylece daha hassas çıkarımlarda bulunabilirken aynı zamanda teknolojiye olan güveni de artırmaktadır.

4. Makine Öğrenmesi

Bilgisayarlar öğrenebilir mi sorusunun ardında gelişen teknolojinin bir ürünü olan makine öğrenmesi sayesinde yapay zeka büyük bir adım atmıştır. Hazırlanan algoritmalar doğrultusunda veri toplama ve elde edilen verilerin iyi bir şekilde değerlendirilmesi sonucunda makine öğrenmesi tabiri ortaya çıkmıştır. Böylece makineler elde ettikleri verileri insanların anlayabileceği ve çıkarım bulunabilecekleri hale getirmiş olurlar.

5.Görüntü İşleme

Görüntü işleme son zamanlarda telefon uygulamaları başta olmak üzere birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Görüntü işlemenin bu kadar yaygınlaşmasının sebebi hemen hemen kamera olan her cihazda uygulama alanının olmasıdır. Bundan dolayı güvenlik başta olmak üzere insan tanıma, telefon kilidi açma, havale yapma gibi farklı alanlarda görüntü işlemenin uygulama safhaları vardır.

Görüntü işlemenin uygulamalarda kullanılmasının yanı sıra duygu analizi gibi yapay zekanın farklı boyutlarında da kullanıldığını görmekteyiz. Bireylerin ruh hallerini yüzlerinde ortalama 40 noktadan tespit ederek hangi duygu hallerinde oldukları yüksek oranlarda tespit edilmektedir. Aynı zamanda hangi halde olursa olsunlar insanları tanımakta içinde bu yöntemler kullanılmakta ve ülkelerin giriş çıkışları başta olmak üzere birçok yerde kullanılmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.