1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Ticarete Güven Veren Proforma Fatura Nedir?

Ticarete Güven Veren Proforma Fatura Nedir?

Proforma fatura nedir, nasıl hazırlanır, geçerlilik süresi nedir gibi soruların cevabı ticaret hayatı olan kişileri yakından ilgilendirmektedir. Peki bu soruların cevabı nedir?

Proforma ismi ile bilinen fatura ön fatura, teklif faturası olarak da bilinen bir faturadır. Başta dış ticaret olmak üzere birçok ticarette etkin rol oynamaktadır. Antetli kağıda hazırlanan fatura alıcı ve satıcı arasındaki ticaret sürecini hızlandırmak için oluşturulmuş bir faturadır.

Yapılan işe dair karşı tarafa teklif sunulması şeklinde de nitelendirilen faturanın içeriğinde yer alan bilgiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Ödeme şekli
  • Satıcı ve alıcının adı soyadı, ünvanı, adres ve telefon numaraları
  • Malların ağırlığı, ebatları, ağırlıkları
  • Hizmet veya ürünün bedeli
  • Ürünün menşei
  • Sevkiyat türü
  • Hizmet veya ürünün muhteviyatı
  • Fatura tarihi ve numarası
  • Faturayı hazırlayanın imzası
  • Ürünün ambalaj özellikleri

Proforma Fatura Nedir Nasıl Hazırlanır?

Proforma faturasını genellikle ofislerde çalışan kişiler hazırlamaktadır. Bu kişilere ise öncelikle proforma fatura nedir nasıl hazırlanır sorularına cevap verilmelidir.

Yukarıdaki başlıkta proforma faturasının ne olduğuna değinilmiştir. Bu başlıkta ise bu faturanın nasıl hazırlanacağı ve hazırlanma aşamasında nelere dikkat edileceğine dair bilgilere yer verilecektir.

  • Proforma faturası hazırlayacak çalışanların öncelikle ne hazırladıklarını kişilere belirtmesi gereklidir. Yani faturanın üzerine proforma faturası ibaresinin konulması gereklidir.
  • Proforma faturası diğer fatura türleri ile kıyaslandığında bu faturanın daha sade olduğu söylenebilmektedir. Bu anlamda da kişiler hazır şablonlar kullanabilirler ancak antetli kağıt kullanmaya özen göstermeleri gereklidir.
  • Faturanın içeriği ise karışık bir şekilde hazırlanmamalıdır. Her bilginin ayrı bir yeri bulunmaktadır. Bu kapsamda sağ üst köşeye proforma yani fatura numarası ve tarih yazılırken; sol üst köşeye satıcıya ve alıcıya ait bilgilere yer verilmelidir.
  • Sayfanı orta kısmına satılacak ürün ve bu ürüne ait diğer detaylara yer verilmelidir. Bu kapsamda ürünün ne olduğu, ağırlığı, miktarı, birim fiyatı ve KDV oranına yer verildiği söylenebilmektedir.

Proforma Faturasının Özellikleri Nelerdir?

Proforma faturası nedir sorusuna ticaret kapsamında çalışan kişilerin bildiği ve karşılıklı güven oluşabilmesi için hazırlanan bir fatura olduğu cevabı verilmektedir. Merak edilen bu faturanın özellikleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

1) İthalat ve ihracat süreçlerinin hızlanmasında temel rol almaktadır.
2) Zorunlu olmayan bir faturadır ancak yapılmasının alıcı ve satıcı yönünden olumlu yönleri bulunmaktadır.
3) Faturanın kesilmeden önceki ve diğer detayları bu fatura bulunmaktadır.
4) Üzerinde proforma fatura olduğuna dair bir başlık bulunmaktadır.
5) Teklifname özelliği taşımaktadır ve ön mektup olarak da görülmektedir.
6) Kanuni bir hükmü bulunmamaktadır. Bu yüzden de damga vergisine tabi değildir.
7) Ürün veyahut da verilecek hizmetin ne şekilde olacağına dair tüm detaylar bulunmaktadır.
8) Alıcının satıcıya güven duymasını sağlayarak ticaretin güvenli bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.
9) Bankacılık işlemlerinde kullanılmaktadır.
10) Ticarette en sık tercih edilen yöntemler arasında yerini almaktadır.

Proforma Fatura İşlenir Mi?

Proforma fatura nedir kısaca yukarıdaki başlıklarda yer verilmektedir. Bu verilenlerin dışında ise proforma faturasının Ticaret ve Vergi Hukuku düzenlemelerinde yer almadığı söylenebilmektedir. Bu ibarenin basit ifadesi bu faturanın mali yükümlülüğünün olmamasıdır.

Mali yükümlülüğü bulunmayan ve zorunluluklardan uzak olan bu fatura iş yerleri tarafından kendi ihtiyaçlarına göre düzenlenebilmektedir. Bu ise farklı proforma faturalarının olmasına yol açmaktadır.

İş yerlerine özel olarak hazırlanan proforma faturası mali yükümlülüğü bulunmadığı için işlenememektedir. Aynı zamanda bu fatura tipi alıcı ve satıcı arasındaki güveni oluşturmaya yarayan ön fatura olduğundan dolayı da resmi faturalar arasında yer almamaktadır.

Proforma Fatura Tutarı Nedir?

Ticaret ve Vergi Hukuku iş yerlerinde çalışanların hazırlamakla yükümlü olduğu ve ticaretin sağlıklı işleyişe sahip olması için hazırlanması gerekli olan faturalara dair kişilere bilgilendirmeler yapmaktadır. Ticaret kapsamında ve mali yükümlüğü olan birçok fatura bulunmaktadır ancak proforma faturasının herhangi bir mali yükümlülüğü bulunmaktadır.

Proforma faturasının içeriğinde satılan ürüne dair tüm detaylar yer almaktadır. Bunlar satılan ürünün miktarı, özellikleri, fiyatı, fiyatının geçerlilik süresi, malın teslim şekilleri gibi sıralanabilmektedir. Aynı zamanda alıcı ve satıcıya dair bilgiler de yer almaktadır.

Proforma fatura nedir kısaca denildiği zaman ise bu faturanın aslında bir bilgilendirme faturası olduğu söylenebilmektedir. Bu yüzden de bu faturanın herhangi bir tutarının da bulunmadığı ifade edilebilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.