1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

15-08-2022 00:02
Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde paralar elden ele bu kadar hızlı geçerken elimize Sahte Para geçmemesine dikkat etmek gerek. Peki hangi para olduğu fark etmeksizin bir paranın Sahte Para olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?


Madenî Paranın Sahte Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz?

Aslında madenî paranın sahte olup olmadığını anlamak için bilmeniz gereken neredeyse bir düzine kural yok kağıt parayla kıyasladığımızda. En önemli faktör eğer mıknatıs madenî parayı çekiyorsa o bozuk para Sahte Para’dır.


Kağıt Paranın Sahte Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz?

Kağıt paranın sahte olup olmadığını anlamak için gerçekten de bir düzine bilgi var. Ancak iyi haber bir paranın Sahte Para olup olmadığını anlamak için hepsine tek tek dikkat etmek zorunda değilsiniz.


I-Seri Numaraları

Kağıt paraların seri numaraları kısmına UV ışık tuttuğunuzda seri numarasını kırmızı veya yeşil renkte görürseniz endişe etmenize gerek yok ancak eğer UV ışığın altında mavi renk görürseniz muhtemelen bir Sahte Para ile karşı karşıyasınız.

II-Kağıt Farkları

Gerçek kağıt para UV ışık altında parlamazken Sahte Para UV ışık altında parlamaya daha yatkındır.

III-Atatürk Resmi

Muhtemelen en yaygın olan, en bilinen olay ışık altında gizli bir Atatürk resminin gözükmesidir. Sahte Paralarda bu resmin taklidinin yapılmaya çalışıldığı fark edilmektedir, ancak bu taklit orijinaliyle kıyasladığımızda kendini ele vermektedir.

IV-Kabartma

Kağıt paradaki bazı işlemeler ele aldığımızda kabartma hissi vermektedir. Ama sahtelerde aynı işlemeler genellikle bulunmamaktadır. Bu işlemeler yazı, rakam vb. olabilmektedir.

V-)Gizli Sayı

Kağıt paralarda Atatürk resminin yanındaki çokgende paranın değerini gösteren sayı bulunur

VI-)Şerit

Yine bir çoğumuzun bildiği gibi gerçek parayı ışığa tuttuğumuzda bir şerit gözükür ancak Sahte Paralarda da bu özellik bulunmakta ama tabii ki orijinal paradaki kadar kaliteli bir görüntü sunmadığı için anlaması da imkansız değil.

VII-)Boyut Tutarsızlığı

Başlıktan da anlaşılacağı üzere bazen Sahte Para ve gerçek para arasında boyut farkı olabiliyor.

VIII-)Küçük Yazılar

Banknotun üstündeki ay yıldız işlemesinin olduğu tarafa bakıldığında ‘’TCMB’’ yazısının ve paranın değerinin küçük bir şekilde yazılı olduğu görülür. 

IX-)Braille Alfabesi

Görme engelli kişilerin bulundurdukları paranın farkına varması için yapılmış olan her paranın sol üst köşesinde bulunan noktalar vardır ve bu noktaların sayısı ile dizilişi paranın değerini gösterir.

X-)Kılcal Çizgiler

Gerçek paralarda sadece UV ışığının etkisiyle görülebilecek kılcak çizgiler vardır. Ancak Sahte Paralarda bu kılcal çizgiler fosforlu kalemle taklit edilmeye çalışılmıştır.


Eğer Elime Sahte Para Geçerse Ne Yapmalıyım?

İlk önce elinize geçen paranın Sahte Para olduğundan emin olun ardından sakın o parayı size veren kişiye geri vermeyin ya da yok etmeyin.
Sonrasında yapmanız gereken şey 155 Polis İmdat’ı aramak olacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.