1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Nasıl Gezi Rotası Oluşturulur?

22-03-2022 13:14
Nasıl Gezi Rotası Oluşturulur?

Gezi rotası yola çıkanlar ve insanların kendilerine tanımladığı yoldan çıkanlar için temel teşkil eder. Gezmek ise çoğu insan için yeni yerler keşfetmeye, yeni tatlar denemeye ve yaşanılan sıkıntılardan uzaklaşmaya fırsat sağlar. Gezmenin, uzun yola çıkmanın, başka iller ve ülkeleri dolaşmanın insan üzerindeki olumlu etkileri üzerine birçok araştırma yapılmıştır ve kitap yazılmıştır. Doğal güzellikler, insan yapısı tarihi yerler, eski oluşumlar hep bu çerçevede değerlendirilebilecek şeylerdir.

Gezi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise bir gezi rotası oluşturmaktadır. Gezi rotası sayesinde hedeflediğiniz durumların yanında etkili ve planlı bir gezi yapabilirsiniz. Gezi rotası oluştururken temele alacağınız başlıkları beraber inceleyelim.


Tarihi Yerleşim Yerlerini Temele Alarak Gezi Rotası Oluşturma

Gezi rotası oluştururken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise belirlenen rota üzerinde mümkün olduğunca fazla yer görmek, zamandan ve enerjiden tasarruf sağlama, tecrübe kazanmak, anı biriktirmek ve mümkünse insanlarla tanışmak. Böylece hatırlayabileceğiniz yerler ve anılar daha keskin bir şekilde aklınızda kalacaktır.

Başlığa geri dönersek gerek ülkemiz gerekse dünyada yer alan diğer ülkelerde bolca tarihi yerler vardır. Kültür turizmi olarak da ifade edilen bu süreç aynı zamanda tarihi yerleri baz alarak yapılarak insana çok şey katmaktadır. Örnek olarak vermek gerekirse ülkemiz olan Türkiye’nin güneyinde yer alan Likya yolu eski roma, beylikler dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu zamanına ait birçok tarihi eser barındırmaktadır. Yol üstünde bulunan kamping alanları ve butik oteller seyyahlara barınma imkanı sunarken aynı zamanda rahat bir gezi ortamı sağlamaktadır. Bununla birlikte rota oluşturulurken kendinizde il bazında düzenleme yapabilirsiniz. Örneğin Sivas’tan başlayan yolculuğunuz tarihi yerleri gezerek, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Artvin, Rize, Trabzon şeklinde devam edebilirsiniz. Buraları gezerken Sivas’ta tarihi kent meydanını, Erzincan’da Mama hatun türbesi ve Kemah’ta Sultan Melik türbesi (mumyası görülebilmektedir), Erzurum tarihi kent meydanı ve tabyalar, Kars Ani harabeleri şeklinde sıralanabilir.  Başka bir örnek ise Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Ağrı, Erzurum şeklinde rota oluşturulabilir. Aynı şekilde Bilecik, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın şeklinde bir rota gezilebilir.


Doğal Güzellikleri Temele Alarak Gezi Rotası Oluşturma


Aynı şekilde gezi rotası oluştururken doğal güzellikleri temele alarak rota oluşturulabilir. Bu sayede gezdiğiniz yerlerde doğa ile iç içe vakit geçirerek kendinizi dinlendirebilirsiniz. Hayata ve işe dair stersinizi atabilirsiniz. Özellikle kamp yapabilirseniz bu gezi daha da güzel hale gelecektir. Doğal güzellikleri temel alınarak yapılacak olan gezi rotasına şu şekilde örnek verilebilir; Antalya şelaleleri ve mağaraları, Konya gölleri, Nevşehir peri bacaları şeklinde bir güzergah belirlenebilir.


Tarihi Şahsiyetleri Temele Alarak Gezi Rotası Oluşturma

Son olarak ülkemizde yer alan tarihi şahsiyetlerin kabirleri, eserleri yaşadıkları yerler ziyaret edilebilir. Bir nevi kültürel gezilere dahil olup aynı zamanda tarihi yerleri ziyaret etmek şansınız olsa da genel olarak kabir ve türbe ziyareti şeklinde gerçekleşen bu geziler geçmişe ışık tutması bakımından önem arz etmektedir. Özellikle atalarımıza ait devlet büyüklerinin ve beylerin kabirleri, ilmi olarak ülkemize birçok katkı sağlayan alimlerin kabirleri ve toplumu eğitmeye kendilerini adamış din büyüklerinin kabirleri bunlara örnektir. Her ilde mutlaka birkaç önemli şahsiyetin yer aldığı memleketimizde gezdiğimiz yerlerde bu isimleri aratarak, kabirlerini ziyaret ederek, kitabelerini okuyarak ülkemizde ne kadar önemli değerlerin olduğunu bilmek adına önemlidir.

Yukarıda örneklerini verdiğimiz yelerin başında ise o rotalara katamadığımız, sadece kendisini bahsettiğimiz tüm alanlarda gezmenin bile haftalar alacağı İstanbul yer almaktadır. İstanbul’u gezerken tarihi yerlerini, asıların izini taşıyan binalarını, bu binaları yapan ve yaptıran şahsiyetleri tanıyarak güzel bir gezi yapmanız mümkündür. Gezdiğiniz yerlere bizlerden de selam götürmeyi unutmayın. Son olarak dünya sadece gözünüzün gördüğü ile ibaret değildir…

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.