1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Klima Çarpması Nedir?

10-05-2022 02:29
Klima Çarpması Nedir?

Klima çarpması nedir sorusuna yönelik bildirimler sıcak havaların artması ile beraber sık sorulmaktadır. Bu sorunun cevabı ve klima çarpması ile ilgili diğer bilgilere aşağıda yer verilmektedir

Klima bulunulan ortamın konforlu hale getirilmesinde en çok tercih edilen araçlar arasında yerini almaktadır. Klima sıcak havalarda soğutma görevini üstlenirken; soğuk havalarda da ısıtma görevini üstlenmektedir.

Yapılan çalışmalara göre ortamın sıcaklığı kişilerin rahatı ve aktifliği ile doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden de iş yerleri klima kullanarak hem çalışanlarının konforunu sağlarken hem de işlerin düzenli bir şekilde ilerlemesini hedeflemektedir.

Kişilerin konforunu sağlaması ile bilinen bu klima bazen de kişilerde sorunlara neden olabilmektedir. Bu anlamda ise bu sorunların özellikle yaz aylarında meydana geldiği söylenebilmektedir. Peki yaz aylarında klima çarpması nasıl olur?

Dışarıdaki sıcak havadan dolayı kişiler bunalıp iş yeri veya evlerine geldiği zaman hemen klimayı açmaktadırlar. Dışarıda artan vücut sıcaklığı klimanın etkisi ile bir anda soğumaktadır. Bu da kişilerin hızlı bir sıcaklık değişimine maruz kalması anlamına gelmektedir ve kişilerde bazı sorunlara yol açmaktadır.

Klima Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Klima kişilerde meydana getirdiği ani değişimlerden dolayı klima çarpmasına yol açmaktadır. Peki özellikle çalışanlarda sık görülen klima çarpmasının belirtileri nelerdir?

  • Burun tıkanıklığı, zor nefes alma gibi solunumla alakalı sorunlar
  • Yüksek ateş
  • Mide bulantısı
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Kusma vücut direncinin düşmesine bağlı halsizlik, kırgınlık
  • Boğaz ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Boyun, sırt ve kol gibi vücudun bazı bölgelerinde görülen kas ağrıları
  • Cilt kuruluğu
  • Titreme
  • Karın ağrısı
  • İshal

Klima çarpmasının belirtileri kapsamında sıralanan belirtiler genel olarak soğuk algınlığına benzemektedir ancak soğuk algınlığının yanı sıra bazı farklı semptomların da olabileceği söylenmektedir. Bu anlamda öncelikle klima çarpması nedir ve klima çarpmasına özgü belirtiler nelerdir sorularına cevap aranmalıdır.

Klima Çarpması Nedir, Klima Çarpması Kaç Gün Sürer?

Klima çarpması nedir ve belirtileri nelerdir sorularına cevap verildiğinde bu belirtilerin soğuk algınlığına benzer olduğu yukarıdaki başlıkta belirtilmiştir. Bu anlamda klima çarpmasının iyileşme sürecinin de soğuk algınlığı ile benzerlik gösterdiği söylenebilmektedir.

Soğuk algınlığının iyileşme süreci 7- 10 gün arasında değişkenlik göstermektedir ancak bazı kişilerde bu sürenin daha az ya da daha çok olabildiği de görülmektedir. Bu kapsamda klima çarpmasında da aynı durumun geçerli olduğu ifade edilebilmektedir.

Yapılan çalışmalar neticesinde klima çarpmasının 3 gün içinde sonlanacağı yönündedir ancak bu sürenin bazen uzadığı da görülmektedir. Bunun sebebi ise kişilerin vücut direncidir. Yani vücut direnci düşük olan kişiler klima çarpmasının belirtilerini daha uzun süre kendilerinde gözlemleyebilmektedirler.

Klima Çarpmasında Dikkat Edilmesi Gereken 6 Adım Nedir? Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Klima çarpması çalışanlar başta olmak üzere çoğu kişinin problemi olduğu için kişiler klima çarpmasına maruz kaldıkları zaman ne yapmalarının gerekli olduğunu merak etmektedirler. Bu anlamda kişilerin bu sorun ile karşılaşmaları halinde aşağıda verilenlere dikkat etmeleri gereklidir.

  1. Klima özellikle yaz aylarının en büyük ihtiyaçlarından birisidir fakat vücut direnci düşük olan veyahut da klimaya hassasiyeti olan kişilerin klimadan uzak durması yapılabilecek en iyi adımdır.
  2. Kişiler klimayı kullanacak ise uygun derecede çalıştırmaya özen göstermeleri gereklidir. Yani soğuk değil serin bir ortam oluşturarak çalışmalarını devam ettirmeleri önerilmektedir.
  3. Klimadan uzak durulmasının en iyi adım olduğuna değinilmiştir. Bu anlamda ise klimaya ihtiyacı olan bu kişilerin klimadan daha uzak bir bölgede çalışmalarına devam etmeleri daha uygun olacaktır. Burada amaç kişilerin direk klimanın esintilerini direk almamalarıdır.
  4. Klima ve havalandırmaların sık sık temizlenip dezenfekte edilmesi gereklidir.
  5. Dış ortamın sıcaklık değeri ile iç ortamın sıcaklık değeri arası farkının az olmasına dikkat edilmelidir.
  6. Klima çarpmasına maruz kaldığı düşünüldüğü zaman kişiler bol bol istirahat etmeli ve sıvı alımına dikkat etmelidirler.
 

Klima Çarpmasına Hangi İlaç İyi Gelir?

Klima çarpması nedir sorusuna cevabını alan kişiler klima çarpmasına hangi ilaçlar iyi gelir şeklindeki sorularına cevap aramaktadırlar. İlaç kullanımı pek önerilmemektedir ancak kullanmak isteyenlerin ise parasetamol ya da ibuprofen kullanabilecekleri söylenmektedir.

Klima çapması ile beraber lejyoner hastalığının da meydana geldiği düşünülüyorsa antibiyotik kullanılması gereklidir. Bu anlamda kişiler Azitromisin, moksifloksasin, klaritosin ve siprofloksasin gibi antibiyotikleri tercih edebilirler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.