1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İyi Bir Bilgisayar Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

19-11-2022 00:06
İyi Bir Bilgisayar Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İyi Bir Bilgisayar Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Bilgisayar alacakların sürekli olarak akıllarında yer alan bir sorudur. İnsanların verdikleri ücretleri hak edecek bir ürün almayı istemeleri de bu durum karşısında etkilidir. Bununla birlikte laptop alırken nelere dikkat etmeliyiz, bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz 2022 gibi aramalarla bu süreci rahat bir şekilde atlamak istemektedirler. 

Yükselen fiyatlarla birlikte 2. el bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli ve 2. el laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler şeklinde aramalarda bireyler tarafından sıkça ve merakla arananlar arasındadır. 2. El bilgisayar veya teknoloji alınırken ortak kaygı; düzgün kullanılmaması ve sorunlu parçaların olması durumudur. Aslında bilgisayardan iyi şekilde anlayan birisi için bunlar çok önemli değildir. Çünkü gerekli değişkenleri kontrol ettikten sonra bilgisayarın aynı performansta çalışacağını bilebilirsiniz. Bununla birlikte aldıkları bilgisayarları nakite çevirmek isteyenlerde hala garantisi devam eden bilgisayarlarını satışa koyabilirler. Bu tür ürünleri alırken çekinmeden alabilirsiniz.

İyi Bir Bilgisayarda Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bilgisayar seçerken dikkat etmemiz gereken önemli aşamalar mevcuttur. Bunları bildiğiniz taktirde işinize yarayacak birçok ürünü rahat bir şekilde seçebilir ve ortalama bir fiyat ile alabilirsiniz. Bir bilgisayar alırken uzun süreli sorunsuz şekilde kullanmak isterseniz ve buna karşın ödediğiniz ücrete değmesini beklersiniz. Bilgisayar alırken dikkat etmeniz gerekenleri sıra ile listeleyelim.

1.İşlemci Hızı

Bilgisayar seçerken en önemli alanlardan birisi işlemci hızıdır. İşlemcinin bilgisayarın beyni olduğu düşünüldüğünde aslında bu konunun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte işlemci hızına göre bilgisayardan performans alındığına göre işlemcinin önemi bir daha anlaşılmaktadır. Görüldüğü üzere işlemcinin hızı ve büyüklüğü bilgisayar seçmede büyük önem arz etmektedir.

İşlemciler üzerinde yazan yazıların ne anlama geldiğini anlamak için öncelikle ürettikleri firmaları tanımak lazım. İşlemciler Nvidia ve AMD tarafından üretilmektedir. Bu firmaların kendilerine göre kodladıkları işlemcileri mevcuttur. Nvidia için i ile başlayan işlemci serilerini bilmeyenimiz yoktur. i3,i5,i7 ve son olarak i9 işlemciler bilgisayarlarda kullanılmaya başlanmıştır. İşlemci hızları Hz olarak ifade edilmekle birlikte günümüzde genel olarak mega Hz seviyesinde işlemciler mevcuttur. Bununla birlikte işlemcilerin kaçıncı nesil oldukları yanlarında 10… 11… gibi kodlarla ifade edilmektedir. Bu ifadeler işlemcilerin kaçıncı nesil olduğunu göstermek için kullanılmaktadır.

2. İyi Bir Bilgisayar Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Hafıza (SSD/HDD)

 

Bilgisayarı kullanırken ister istemez birçok program kurup kendimize ait dosyaları yedekliyoruz. Burada devreye bilgisayarın hafızası devreye girmektedir. Sonuçta hiçbir hafıza sonsuz değildir ama belirli bir alana kadar bilgi tutabilir. Bunun için bilgisayar alırken sahip olduğu hafızaya bakmak önem arz etmektedir. Her ne kadar çok büyük boyutlu bilgisayarları kullanmak avantaj gibi görünse de bilgisayar hafızasının artması ile birlikte fiyatının da artacağını unutmayın.

Bilgisayarın hafızası konusunda şu anda iki ayrı donanım mevcuttur. Bir tanesi içinde disklerin bulunduğu HDD iken bir tanesi de SSD diye tabir edilen solid disklerdir. HDD ler içinde yer alan disklerin dönmesi ile hareket ederken SSD ile flash bellek mantığı ile okuma ve yazma işlemi yapmaktadır. Bundan dolayı her ne kadar fiyatları yüksek olsa da HDD ler gibi çizilme ya da okuma hatalarına karşı daha dayanıklı iken aynı zamanda taşınma ve darbelere karşıda verilerinizi koruyacaktır.

3. RAM

Bilgisayarlarda yer alan RAM’lar bilgisayarın çalışması ile birlikte sık kullanılan ve bilgisayarın açılışında çalışması talimatı verilen uygulamaların açılmasına yardımcı olurlar. Bilgisayar kapandığında ise üstündeki bilgiler kaybolur. RAM’lar ne kadar büyük kapasiteye sahipse yapacakları iş ve işlemler o kadar hızlı ve kapasiteli olmaktadır. Bununla birlikte RAM’ların kapasitesini artırmak için çift RAM kullanımı ya da RAM’ı büyütme gibi yollar izlenmektedirler.

4. Ekran Kartı

Tasarımlardan oyunlara kadar bilgisayarlarda yapılan birçok işlem için ekran kartından yararlanılmaktadır. Görsel olarak desteklenmesi gereken uygulamalar karşısında bilgisayarın yardımına ekran kartı koşmaktadır. Böylece istediğiniz iş ve işlemeleri kalite ve hızlı bir şekilde yapabilir ve planlayabilirsiniz. Ekran kartı üstündeki çok sayıda işlemci bakımından yapay zeka uygulamalarında da kullanılmaktadır.

Ekran kartı büyüklüğü aynı RAM ve SSD gibi mb (megabayt) ile ifade edilmektedir. Günümüzde büyüklüklerin ilerlemesi ile birlikte artık GB (gigabayt) olarak ifade edilen ekran kartları genel olarak Nvida ile üretilmektedir. Farklı kodlarla ifade edilen ekran kartları ve yapacakları sayesinde kullanıcılar tarafından çokça tercih edilmektedir. Bununla birlikte bazı ekran kartları RAM’dan güç alacak şekilde planlandığında boyutları kullanım aşamasına göre değişim göstermektedir.

5.Ekran Boyutu

Bilgisayar alırken nelere bakılmalı? Ve Bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli 2022? Sorularına cevap olarak önemli olan bir alan ise ekranlardır. Gerek laptoplarda gerekse masaüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz şeklinde akıllarda meydana gelen soruların cevapları için ekran boyutları da önemlidir. Çünkü her ne kadar bilgisayarınız güçlü olsa da sizin etkileşimde olduğunuz kısım ekranlardır. İster laptoplarda olsun ister masaüstü bilgisayarlarda ergonominize uygun olarak bir ekran büyüklüğü seçmelisiniz.

Ekran boyutları inch olarak ifade edilmekte olup ekranın çapraz olarak ölçülmesi sonucunda bu boyut ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte ekran büyüdükçe bilgisayar fiyatları da değişmektedir. Bu aşamada işinize yarayan bir bilgisayar ve ekran seçtiğinizde günümüzde ödemeniz gereken fiyat 15.000 ₺ den başlayarak yükselen bir ivme göstermektedir. Aldığınız bilgisayarı yıllarca kullanabileceğinizi unutmayın.

Artık bilgisayar OEM ürünleri OfisOstim aracılığıyla ev ve ofislerinize geliyor!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.