1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İnteraktif Pazarlama Nedir?

29-10-2023 04:07
İnteraktif Pazarlama Nedir?
İnteraktif pazarlama nedir? Tüketicilerin doğrudan satıcı ile iletişim kurabildiği ve pazarlamanın aslında doğrudan bir kanalı olduğu pazarlama yöntemidir. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden biraz farklıdır. Burada tüketici ile etkileşimde bulunulur. Tüketicinin katılım sağlayabileceği ve deneyimlerini sunabileceği bir pazarlama ortamı oluşturulur.

İnteraktif pazarlama nedir sorusu günümüzde çok merak edilen sorulardan biridir. Bunun sebebi ise diğer satış yöntemlerinden farklı oluşudur. Burada sözü edilen etkileşim çift yönlüdür, yani sadece marka tüketici ile iletişime geçmez. Aynı zamanda tüketici de marka ile iletişim halinde olur. 

İnteraktif Pazarlama Nedir? İnteraktif Kampanya Nasıl Hazırlanır?

Bu pazarlama yönteminde tüketicilerle etkileşim kurma web siteler, sosyal medya kanalları, mobil uygulamalar, oyunlar, anketler, yarışmalar gibi dijital araçlar ile gerçekleştirilir. İnteraktif pazarlama örnekleri ile firmalar tüketiciler ile daha derin bağlar kurabilir, anında dönüt aldıkları için strateji belirleme yönünde daha hızlı yol alabilirler. 

İnteraktif pazarlama kampanyası hazırlamak için neler yapmalısınız?  ilk adımınız kampanya türünüzün ne olacağınız değerlendirmek olmalıdır. Örnek verecek olursak çocuk ve gençlere yönelik ürünlerin satıldığı web sitelerinde oyunlaştırma modülleri ve sistemlerini sıkça görebilirsiniz. 

Diğer bir kampanya oluşturma yolu ise hedef kitlenizi doğru tanımaktan geçer. Hedef kitlenizi tanımaya yönelik bir anket veya sorulardan oluşan mini bir test hem hedef kitlenizin yaş, eğitim durumu gibi kriterlerini öğrenmenizi kolaylaştırırken ilerde yapacağınız kampanyalara da yön vermiş olabilirsiniz.

Özellikle orta ölçekli ve küçük işletmelerin en çok tercih ettiği interaktif pazarlama teknikleri uygularken en sık kullandıkları araçlar: Anketlerdir. Anketleri kişiselleştirilebildiği için en sık tercih edilen araçlardandır. Anketleri:

  • Web siteleri
  • Sosyal ağlar
  • Sponsorlu reklam ve içeriklerde 

Kullanabilir ve uygulayabilirsiniz.

İnteraktif Pazarlama Nedir? Avantajları Nelerdir?

İnteraktif pazarlama birçok avantajı da beraberinde getirir. Gerek büyük çaplı işletmelerin gerekse küçük ve orta çaplı şirketlerin sıklıkla kullandığı interaktif pazarlama yöntemi faydaları şu şekildedir:

  • Tüketici katılımını arttırır. Tüketici ile sıkı bir etkileşim içinde olmanız hem tüketicilere kendilerini özel hissettirir bu da markanızla kurdukları bağı kuvvetlendirir.

  • Kişiselleştirilmiş deneyim sunması büyük bir avantajdır. Tüketiciler tercihlere göre kişiselleştirilmiş içeriklere erişebildiği gibi, özelleştirilmiş ürün veya hizmetleri deneyimleyebilirler. İhtiyaçlarına yönelik öneriler alabilmeleri ise markanıza ola bağlılığı oldukça arttırır.

  • Geri bildirim ve analiz toplama imkânı sunar. İnteraktif pazarlama nedir ve nasıl fayda sağlar sorusuna ise tüketicilerden geri bildirim toplama ve analiz etme konusunda markalara büyük avantajlar sağladığını söylemek mümkün.  

  • Markalar tüketicilerden anketler, oylamalar veya yorumlar aracılığıyla geri bildirim alırlar. Sonrasında bu geri bildirimleri ürün geliştirme, pazarlama stratejileri ve müşteri memnuniyeti üzerinde kullanarak iş geliştirmeye büyük avantajlar sağlarlar. Bu da markaların hızlı bir şekilde müşteri geri bildirimlerine yanıt vermesine ve iyileştirmeler yapmasına olanak tanırken markanızın eksiklerini daha çabuk düzeltmenizi sağlar. 

  • Marka sadakatini arttırır.  İnteraktif pazarlama, marka sadakatini artırmak için en etkili bir araçlardan biridir. Tüketicilerin markayla aktif bir şekilde etkileşime girmesi ve marka ile güçlü bir bağ oluşturması müşteri tarafından oldukça önemli bir faktördür.  Ayrıca, interaktif pazarlama sayesinde markalar, müşteri deneyimini iyileştirme, ödüller veya ayrıcalıklar sunma gibi yöntemlerle tüketicilerin bilinçaltlarında sadakate teşvik edebilir.

  • Viral pazarlama imkânı sunar. Özellikle sosyal medya günümüzde bu kadar önem kazanmışken sosyal medya üzerinden yapacağınız eğlenceli ve viral olabilecek kampanyalar marka bilinirliğinizi arttıracak ve müşteri potansiyelinizi de olumlu etkileyecektir.

İnteraktif Pazarlama Dezavantajları Nelerdir?

İnteraktif pazarlama nedir ve kullanıldığı takdirde dezavantajları var mıdır? gibi sorular da marka sahipleri tarafından oldukça merak konusu. Ayrıca interaktif pazarlama tanımını benimsediğinizde internetten pazarlama nedir, dijital pazarlama nedir ve sosyal pazarlama nedir gibi soruların da cevabını bulmuş olacaksınız. Her pazarlama sisteminde olduğu gibi interaktif pazarlamada da hem avantaj hem dezavantaj bulunmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse:

  • Yüksek Maliyet: İnteraktif pazarlama nedir özellikle gelişmiş teknoloji yöntemlerinin kullanıldığı bu pazarlama yöntemi diğer yöntemlere göre daha maliyetli olabilmektedir.

  • Teknoloji Bağımlılığı: İnteraktif pazarlama stratejileri genellikle yüksek teknoloji ve dijital teknolojilere bağlı olduğu için marka sahiplerini teknoloji bağımlılığına sürükleyebilir. Bu olası bişr ihtimaldir. Çünkü marka sahibi sürekli teknolojiyi takip etmelidir.

  • Erişim Sınırlamaları: Dijital teknolojiler ile birçok kesime ulaşım daha kolay olurken henüz internet ağının gelişmediği yerleri de göz önüne almalısınız.

  • Gizlilik ve Güvenlik Endişesi: Kullanıcılar anketler veya kendilerine yönelik soruları yanıtlarken gizlilik politikasından endişe edebilirler. Buna göre önlemlerinizi almış ve tüketicilerin kafasındaki soru işaretlerini silmeye yönelik bir altyapı oluşturmalısınız.

İnteraktif Pazarlama Nedir ve Diğer Pazarlama Sistemleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

İnteraktif pazarlama nedir ve diğer pazarlama yöntemlerinden farkı nedir diye sorulduğunda daha teknoloji odaklı bir pazarlama yöntemi olduğundan akla ilk gerilla pazarlama yöntemi ile karşılaştırması gelir. Gerilla pazarlama nedir? Gerilla pazarlama yöntemi alışılmışın dışında ve beklenmedik yerlerde karışınıza çıkan ve sansasyonel denebilecek reklamlardır. Burada amaç az maliyet ile çok bilinilirlik yaratmaktır. 

Gerilla pazarlama interaktif pazarlamanın tersi olarak dijital teknolojilerle değil, her an her yerde karşımıza çıkabilecek görsellerle yapılabilir.

İçsel pazarlama nedir ve dışsal pazarlama nedir soruları da diğer pazarlama yöntemleri gibi oldukça merak konusu! İçsel pazarlama da özellikle markalar kendi ürünlerini kendi içlerinde pazarlamak için kullandıkları yöntemlerdir. Burada amaç sunulan üründen geri bildirim almak ve erken teşhisle eksikleri tamamlamaktır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.