1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Hologram Teknolojisi Nedir? Hologram Teknolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

13-11-2022 15:52
Hologram Teknolojisi Nedir? Hologram Teknolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hologram teknolojisi nedir? hologram teknolojisi hakkında bilmeniz gerekenler konusu son zamanlarda teknoloji ile ilgilenenlerin takip ettiği bir konudur. Holografi, nesnelerden saçılan ışığı kaydeden ve bir lazer kullanarak bunların 3 boyutlu yeniden yaratılmasını sağlayan bir fotoğraf ve yansıtma tekniğidir. Lazer ışını referans ışını ve nesne ışını şeklinde iki kısma ayrılır. Referans ışını kayıt ortamına yönlendirilirken, nesne ışını kayıt ortamına yönlendirilir ve nesneden yansıtılır. Bir hologramın oluşturulabilmesi için bu iki ışının hareket halindeyken koordine olması gerekir.

Basit bir ifadeyle, hologram teknolojisi kamera veya gözlük gibi herhangi bir özel ekipman kullanılmadan görülebilen üç boyutlu bir projeksiyondur. Görüntü herhangi bir açıdan görüntülenebilir, böylece kullanıcı ekranda dolaşırken nesne gerçekçi bir şekilde hareket ediyor ve kayıyormuş gibi görünebilmektedir. Holografik görüntüler, bir ürünün resmi gibi statik olabilir veya herhangi bir bakış açısından birden fazla kişi tarafından izlenebilen hareketli diziler olabilir. Böylece hologram teknolojisi nasıl çalışır, hologram nasıl okutulur ve hologram nedir kısaca açıklanmıştır.

Hologram Teknolojisi Ne İşe Yarar?

Holografik görüntüler, orijinal nesnenin 3 boyutlu olarak derinliğini ve canlılığını korur. Böylece bireyler tarafından anlaşılması zor olan karmaşık teknik ve kavramların aktarılmasında etkili bir yol olarak kullanılmaktadır. Hologramlar hem tek kareli görüntüler hem de animasyonlu bir dizideki çoklu projeksiyonlar olabilir. Holografik teknolojiyi kullanan hizmetlerden bazıları eğitim, eğlence, sağlık ve iletişimdir. Hologramın kullanıldığı alanları inceleyelim.

Reklam ve Eğlence Alanında Hologram Kullanımı

Hologramlar, pazarlama yöneticileri tarafından bir ürünün tüm özelliklerini veya ayrıntılarını göstermek için kullanılır. Üç boyutlu olarak farklı bakış açılarından ürünün farklı perspektiflerini görebilir ve alacağınız ürünü daha detaylı olarak tanıyabilirsiniz. Mümkün olduğunca aklınızda kalan soruların cevaplarını da bulabilirsiniz.

Hologramlar insanların eğlendikleri sektörlerde de kullanılmaktadır. Yaşlı ya da vefat etmiş olan yıldızların gençlik yıllarındaki performanslarının yansıtılması için hologram teknoloji kullanılmaktadır. Bununla birlikte aynı ortamda bulunamayan insanların konser, eğlence, gösteri ve başka uygulamaların hayata geçirilmesinde hologram kullanılmaktadır. Sonuçta orada olmayan birisinin bir anda ortaya çıkıp insanları eğlendirmesi herkes için eğlenceli olacaktır.

Sağlık Alanında Hologram Kullanımı

 

Hologramlar, sağlık hizmetlerinde hastalardan elde edilen verileri görselleştirmek için kullanılabilir. Doktorlar, tahlil için genelde 2 boyutlu çıktıları kullanırlar. Organların 3B olarak nasıl görüneceğini hayal etmek zorunda oldukları iç organları 2B olarak görmeleri süreci zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte, hologram teknolojisi ile doktorlar ve öğrencileri, organların ve vücut parçalarının 3 boyutlu görüntülenmesini inceleyebilir ve karar verebilirler. Bu, doktorların bir hastanın hastalığını veya durumunu daha doğru bir şekilde teşhis etmesine yardımcı olabilir.

Sağlık alanında kullanılan Openwater gibi şirketlerin biyoteknoloji alanında ürettikleri çipler yardımıyla hastaların organlarının 3B görüntüleri elde edilebilir. Böylece çiplere değen ışınların çarpıştıkları yerlerde görüntüler net şekilde ortaya çıkar. Bu girişimden gelen veriler çip tarafından toplanır ve ardından milisaniyeler içinde anlaşılır bir görüntü olarak yeniden oluşturulur. Böylece sürekli olarak görüntü elde edilebilir ve süreç devam edebilir.

İletişim Alanında Hologram Kullanımı

Yazılım geliştiriciler iletişim alanında aktif olarak görüntülü aramanın ve holografik deneyimini oluşturmanın yollarını geliştirmeye çalışmaktadırlar. Normalde 2B olarak iletişim teknolojilerinin hizmet verdiği bu alanda yenilik çalışmaları kapsamında 3B olarak hologram oluşturulması amaçlanmaktadır. Şu anda sadece ekranda görüntü alınabilen sistem üzerine çalışmalar devam etmektedir.

Günümüzde ise sanal projeksiyon teknoloji yardımı ile bulunduğunuz ortamdan başka ortama geçiş yapabileceğiniz bir sistem tasarlanmaktadır. Böylece canınızın sıkıldığı bir anda istediğiniz yerde olabilir ve görmek istediğiniz yerleri ziyaret edebilirsiniz. Kim bilir belki gelecekte turizm firmaları bu şekilde uygulamalar bile tasarlayabilir. Bununla birlikte bu teknolojinin gelişmesi için farklı teçhizatlarında kullanılması gerekmektedir. Sonuçta bir yere gittiğinizde sesi, havası ve başka fiziksel özellikleri de sizi etkilemelidir.

Bununla birlikte holografik görüntüleme pazarı teknolojisinin 2027 yılına kadar yıllık yüzde 30'luk bir büyüme oranıyla büyümesi bekleniyor. Holografik teknolojiyle ilgili daha fazla deney görmeye devam ettikçe, daha erişilebilir hale gelmesi sadece bir zaman meselesi. Kim bilir, belki bir gün daha önce sadece kurguda gördüğümüz türden hologramları kullanabiliriz.

Eğitim Alanında Hologram Kullanımı

Hologramların en heyecan verici uygulamalarından biri eğitim ortamlarının etkili hale getirilmesidir. Öğrencilerin daha fazla katılımını sağlamak için okullarda etkileşimli dijital dersler kullanılacaktır. Dijital ve gerçek dünya bilgilerinin bu birleşimi, karma gerçeklik olarak bilinir. Karmaşık konular, öğrencilerin etkileşime girebileceği ve inceleyebileceği holografik görüntüler kullanılarak öğretilebilir. Örneğin, öğrenciler tarih dersleri sırasında eski bir binanın kalıntılarını sanal olarak keşfedebilir veya tek tek atom parçacıklarını ve nasıl davrandıklarını gözlemleyebilirler. Aynı zamanda biyoloji dersinde gerekli yapıların incelemesini yapabilir.

Hologram teknolojisi, ekipmanın maliyeti ve öğretmenlerin bu teknolojiyle rahat çalışabilmeleri için gereken eğitim süresi ve hizmet içi eğitim yapısı biraz süre alacaktır. Sonuçta bu teknolojilerin kullanımı ve maaliyeti yüksektir ve eğitime harcanan sürenin en etkili şekilde olması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar ise eğitimde hologram teknolojisinin kullanımının öğrenciler üzerinden olumlu etkilerinin olduğunu göstermiştir.

Son olarak etkileşimli ve ilgi çekici öğrenme deneyimleri sağlamak için hologram teknolojisini kullanmak, hologram teknolojisi örneklerini incelemek, hologram teknolojisi nasıl yapılır sorusuna cevap almak bu alanda gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini göstermektedir. Gelecekte bahsetmiş olduğumuz alanlar başta olmak üzere birçok alanda hologramın kullanılacağını düşünmek heyecan vericidir. Belirli bir ortamda gezinen köpek balıkları, aslanlar veya gök cisimleri bunlara örnek verilebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.