1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Granül Kahve Nedir, Nasıl Yapılır?

17-02-2024 00:42
Granül Kahve Nedir, Nasıl Yapılır?
Granül kahve nedir sorusu kahve severlerin sıkça sorduğu soruların başında geliyor. Kahve içmeyi seven, hatta bu eylemi bir rutin ya da bir yaşam tarzı haline getirenler granül kahve nedir sorusuna cevap arıyor.

Kahve türleri, kahve pişirme yöntemleri, kahvenin faydaları, insan sağlığına hatta psikolojisine etkisi gibi kahve ile ilgili çeşitli konulara ilgi duyan çok sayıda kahve gurmesi var. Eğer siz de onlardan biriyseniz granül kahveyi duymuşsunuzdur. Peki granül kahve nedir, nasıl yapılır? İşte granül kahve nedir sorusunun yanıtı…

Granül Kahve Nedir?

Granül kahve nedir sorusunun yanıtı esasen granülün anlamı ile anlaşılabilir. Granül, zerrecik anlamına gelir. Granül kahve, kahve çekirdeklerinin öğütme işleminden sonra endüstriyel işlemlerden geçmiş ve kahve özelliğini kayıp etmiş bir içecek çeşididir.

Dünyada tüketilen kahvelerin neredeyse yarısı granül kahve şeklindedir.  Bu nedenle granül kahve nedir sorusu son derece popüler bir sorudur. Bu nedenle granül kahve nedir sorusuna daha iyi bir yanıt vermek için bu kavramı ayrıntılı ele almakta fayda var. Granül kahve nedir sorusuna instant kahve ya da hazır kahve olarak da cevap verebilir.

İlk olarak bir kimya profesörü olan Satori Kato tarafından Chicago’da imal edilmeye başlanmıştır. Kısa bir süre sonra ilk defa New York eyaletinde bulunan Pan America Fuarında tanıtılmıştır. Devam eden süre zarfı içerisinde ise birkaç firma tarafından farklı markalarda piyasada satışına başlanmıştır.

Granül kahvenin dünya pazarına açılması ve tanıtımının yapılması 1938 senesinde Nescafe tarafından gerçekleştirilmiştir. Nescafe, Granül kahve üretimini klasik yöntemden farklı olarak, dondurup kurutma tekniği ile üretip piyasaya sunmuştur. Firmanın, Granül kahveyi bu yöntemle piyasaya sürmesindeki en temel sebebi Brezilya Hükümeti’nin 1930’larda aşırı miktarda kahve üretimini stoklarından çıkaramayıp firmaya başvurmasıdır.

Granül Kahve Nedir, Neden Tercih Edilir?

Granül kahve nedir diye sorulduğunda birçok kişinin aklında soru işareti oluşsa da bu kahve türü aslında hepimizin bildiği ve tanıdığı tanecikli kahvedir. Granül kahve çok popülerdir.

Bu ürünün bu kadar popüler hale gelmesinin birkaç sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerin ilki, yine granül olan tekli poşet kahvelerde olduğu gibi yalnızca sıcak su ile karıştırılarak hızlı bir şekilde içime hazır hâle getirilebilmesidir. Raf ömrünün uzun olması, suda hızlı erimesi ve pratik olması popüler olmasında en büyük etkenlerden birkaçıdır. 

Tüm bunların yanı sıra normal kahveye kıyasla hafifliği sebebiyle daha kolay taşınabilmesi de bu kahve türünün popüler hale gelmesinde rol oynuyor. 

Granül Kahve Nasıl Yapılır?

Granül kahve nedir ve nasıl yapılır?

Kahve severler bu kahvenin nasıl yapıldığını, hangi yöntemlerle içime hazır hale geldiğini merak ediyor. ‘’Granül kahve nasıl elde edilir?” sorusuna kahve çekirdeklerinden elde edilen aroma ve lezzetin suda çözünebilir kristaller durumuna getirilmesi şeklinde yanıt verilebilir.

Bu kahvenin yapımı, kahve aromasının suya aktarıldıktan sonra kristal taneciklere dönüştürülmesi işidir. İlk olarak taze kahve çekirdekleri kavrularak kahve aroması ve tadı canlı hale getirilir. Çekirdekler suyla demlenir ve konsantre kahve elde edilir.

Elde edilen konsantre farklı tekniklerle kurutularak içerdiği bütün su buharlaştırılır. Bu kurutma işleminin akabinde öğütülen kahve zerrecikler hâline getirilerek paketlenmeye hazır hale gelir. Hala bitkisel çekirdek durumunda bulunan parçalardan granül kahve çeşitleri üretimi böylece bitirilir. Kahveyi kahve yapan aroma, öğütülen zerreciklerden yüksek sıcaklık ve basınç aracılığıyla suya aktarılır. 

Aroma ve tadı alan su iki teknikten biriyle kurutularak hazır kahve elde edilir. Burada kullanılan teknikler; dondurarak kurutma ya da püskürtmeyle kurutmadır. Dondurarak kurutma işlemi nihayetinde daha yüksek kalitede hazır kahve elde edilirken; püskürtmeyle kurutma işlemi daha çabuk gerçekleştiği için tercih edilebilir.

Granül kahve nedir ve nasıl yapılır sorularından sonra bu kahvenin yapımında iki farklı yöntemden de bahsetmekte fayda var. Bu bahsedilecek olan iki farklı işlem arasında birtakım farklar vardır.

Dondurarak Kurutma Yöntemi

Dondurarak kurutma şeklinde ilk olarak kahve belli bir zaman bekletilip, kahvenin suyunu kaybetmesi sağlanıyor. Daha sonrasında kahve -40° derecede donduruluyor. Böylece kahve içerisinde bulunan su, kristalleşerek buharlaşıyor. Bu şekilde kahvenin su oranı buharlaşarak meşhur granül kahve elde ediliyor.

Spreyleme Yöntemi

Spreyleme yöntemi ile kurutma şeklinde ise yine kahvenin içerisinde barındırdığı su buhar haline getiriliyor. Su oranını kaybetmiş kahve üzerinde kristalleşmeyi sağlayacak olan özel tanklar içerisinde spreyleme işlemi yapılıyor. Böylece yine granül kahve elde edilmiş oluyor.

Granül Kahvenin Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Granül kahve nedir sorusu kadar sağlığa etkileri de önemli bir konudur. Granül kahve nedir sorusuna yanıt ararken bu kahvenin ne gibi yararları ve faydaları olduğuna da değinmek gerekir.

Granül Kahve Zararlı mı?

Granül kahvenin normal kahveye göre daha zararlı olduğunu destekleyen bulgular olduğu gibi, aksi yönde çalışmalar da bulunmaktadır.

Granül kahvenin kesin olarak bilinen zararlarından biri, bağırsaklardaki demir emilimini normal kahveye göre yarı yarıya indirmesidir. Yine de bu önlemez bir zarar değil. Yemeklerden önceki ve sonraki bir saat içerisinde kahve tüketmeyerek demir emilimi üzerindeki etkisini ortadan kaldırabilirsniz.

Granül kahve yapay tekniklerle üretildiğinden kahve tüketiminde doğal bir lezzet sunmaz. Granül kahvenin zararları tam olarak bu yapaylığından gelir. İçerisine üretim esnasında farklı maddeler ve kimyasallar karıştırılabildiği için tüketim sırasında bu zararlı bileşenler vücuda girebilir.

Granül Kahvenin Yararları Var mı?

Bu kahvenin yararlarına bakıldığında, metabolizma hızlandırıcı ve yağ yakıcı etkisiyle kimi tüketicilerin sağlığını olumlu yönde etkileyebilen bir ürün olduğu görülür. Bilinen bir başka yararı ise diyabet riskini azaltması ve karaciğere olan olumlu etkileridir.

Kahve denince akla gelen ilk şey kafeindir. Kafein tüketimi, dozunda olduğu sürece beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyerek zihne zindelik ve canlılık verebilir. Fakat fazla tüketimi durumunda sinir sistemi problemlerine de sebep olabilmektedir.

Granül Kahve Zayıflatır mı?

Granül kahve nedir, zayıflatan bir kahve çeşidi midir?

Sade kahve kalori olarak son derece düşüktür ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilir. Kilo vermeye çalışırken, bir kalori açığı oluşturmanız lazımdır. Bunu fiziksel aktiviteyi artırarak ya da daha az kalori tüketerek yapabilirsiniz. 

Granül kahve çok sık tüketimde ödem yapabilir. Fakat kahve diyetinde ödem yapma etkisini söndüren besinler ve içecekler tavsiye edilir. Bu sayede kahvenizi keyifle yudumlarken yağ yakımını da sürdürebilirsiniz.

Diyette yasak olan kahvelere değinelecek olursa yüksek kalorili, şurup içeren, kremalı ve şekerli kahveler diyette yasaktır. Diyet yapan kişiler için kalorisi yok denecek kadar az olan sütsüz ya da şekersiz sade kahve önerilir.

Granül Kahve Hakkında Sıkça Merak Edilen Diğer Konular

Kahve severler sadece Granül kahve nedir diye sormuyor. Granül kahve hangisi, Nescafe granül kahve mi, Türk kahvesi granül kahve mi ve en iyi granül kahve markaları hangileri diye merak ediyorlar.

Granül Kahve Nedir, Granül Kahve Hangisi?

Granül kahve esasen herkesin bildiği bir kahve çeşididir. Ancak kavram olarak yabancı olduğundan sıkça ‘’granül kahve nedir, granül kahve hangisi?’’ şeklinde sorulur. Granül kahve, pek çok yerde insanların karşısına çıkan, küçük parçacıklar şeklinde bir görünüme sahip olan ve suda çabuk çözülen kahve çeşididir.

Nescafe Granül Kahve mi?

Nescafe’nin en bilinen kahvelerinden olan Nescafe Gold ve Nescafe Classic, granül kahvedir. Classic olan çeşidi daha sert bir tada sahiptir ve koyu renklidir. Gold olan çeşidi ise yumuşak içim olarak adlandırılan ve daha açık renkli olan granül kahve tanelerinden oluşur.

Türk Kahvesi Granül Kahve midir?

Türk kahvesi granül kahve değildir. Türk kahvesi çoğunlukla granül kahveden daha fazla kafein barındırır, çünkü bütün telveler suda kaynatılır ve çekirdeklerden daha çok kafein çıkarılır. Granül kahve çoğunlukla daha az kafein içerir. Türk kahvesine göre daha az kafein çıkarmasının sebebi ise sıcak suya yalnızca toz eklenmesidir.

En İyi Kahve Markaları Hangileridir?

Tadı ve kokusuyla sizleri büyüleyecek, birbirinden güzel granül kahveler üreten markalar:

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.