1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir, Nasıl Çalışır?

07-11-2022 12:46
Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir, Nasıl Çalışır?

Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir, Nasıl Çalışır? Güvenlik Duvarı uyarısı genel olarak bütün Windows kullanıcılarının bilgisayarlar program kurma başta olmak üzere yaptıkları bazı eylemlerde karşılarına çıkan uyarıdır. Bazen güvenlik duvarı uyarısı rastgele olarak onaylanır ya da reddedilir. Bunun sebebi yapacakları işlemlerin hızlı şekilde yapılarak bilgisayarın farklı uyarılarını dikkate almamaktır. Bu durumlarda güvenlik duvarı gerçekten can sıkıcı olabilir. 

Güvenlik duvarı geliştirildiği amaç çerçevesinde de dikkat edileceği üzere zararlı yazılımların ve kişisel verilerinize yapılacak olan saldırıların engellenmesi için tasarlanmıştır. Her ne kadar bazı durumlarda işe yaramıyor gibi görünse de genel olarak bakıldığında yaygın olan saldırılara karşı etkili olmaktadır. Sonuçta yaşayacağınız herhangi bir olumsuz durumda pişman olmaktansa bilgisayarınızda aktif bir güvenlik duvarının bulunması her zaman için avantajdır. Aynı zamanda güvenlik duvarının çalışan mantığını da kavrarsınız ne kadar işe yaradığını anlayabilirsiniz. Bununla birlikte aklınıza takılan güvenlik duvarı açık mı olmalı kapalı mı?, firewall hangi katmanda çalışır? Gibi sorularında cevabını bulmuş olacaksınız.

Firewall Güvenlik Duvarı Ne İşe Yarar?

Güvenlik duvarının çalışma mantığı dijital cihazınıza olacak olan saldırıların engellenmesi ve yararlı programların kullanımının sağlanmasıdır. Bu mantık üzerine çalışan bir güvenlik duvarı her zaman için cihazınızın faydasını düşünür ve mümkün olduğunca cihazınıza zarar verecek uygulamalardan uzak durur. Bunun için sürekli güncellenen alt yapısı ve sağlığı potansiyel olarak riskli durumlara karşı tedbir alması için önemli bir ayrıcalıktır. Bazı durumlarda kullanıcılar güvenlik duvarlarını pasif hale getirse de bu tavsiye edilmemektedir.

Kullanıcıların oyun kurmak, program kurmak ve farklı yazılımlar üzerinde işlem yaparken Windows erişim sinesinden dolayı sürekli karşılarına çıkan güvenlik duvarı uyarısı can sıkıcı bir hal alabilir. Bu durumlarda kullanıcılar güvenlik duvarları uyarılarını kapatma yoluna giderler. Bu durumun haricinde uyarıları engellemek için ise sık kullandığınız uygulamaları güvenlik duvarında özel bir statüye sokabilirsiniz. Böylece belirli programları kurarken veya çalıştırırken sıkıntı yaşamadan işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Firewall Nasıl Çalışır?

Güvenlik duvarı (firewall) çalışma mantığı aslında basittir. Güvenlik duvarının zararlı yazılım olarak tanımladığı uygulamaları engellenmesi, kullanıcıyı saldırılardan koruması temel mantığıdır. Güvenlik duvarını bir iş yerinin güvenliği olarak düşünebilirsiniz. Nasıl ki iş yeri güvenliğini sağlayan güvenlikçiler her önüne geleni içeri almayıp kurumda çalışan kişileri alıyorsa güvenlik duvarı da aynı görevi görmektedir. Kısacası tanınmayan uygulamaların erişimini engellerken yine de işleme devam edilmesi isteğinde yönetici olarak kullanıcıların yani bizlerin onayını istemektedir. Böylece erişime izin olduğu durumlarda güvenlik duvarının engellemeye çalıştığı uygulamalar dahi kullanılabilir.

Güvenlik duvarı mantığı aynı zamanda internet tarayıcılarında da mevcuttur. İnternete erişimi için kullandığımız web tarayıcıları onay sertifikalarında zararlı olarak tanımlanan uygulamaları size uyarı olarak verecektir. Yine da bir siteye devam etmek istiyorsanız bununla ilgili bir yöntem de sunacaklardır. Virüs tarama programlarının da mantığı buna benzerdir. Hedef uygulamanın ya da web sitesinin açılması aşamasında belirli noktalardan işlem yaparak her türlü kontrolü sağlayacak yapısı mevcuttur.

Güvenlik Duvarı ve Ağ Saldırıları

Güvenlik duvarını önemli olmasının bir diğer sebebi ise çalışma ortamlarında birden çok cihazın aynı ağa bağlı olmasıdır. Bu tür ortamlarda herhangi bir cihazdan ağa giren solucan ve trojen gibi virüsler birçok aygıtı aynı anda etkileyebilir. Güvenlik duvarları sadece yazılımları korumakla kalmaz aynı zamanda tehditleri de engellerler.

İllegal yollardan başka bilgisayarlara erişmek isteyen virüsleri tespit eden güvenlik duvarları bilgisayarlarınızı güvenli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Bu, virüslerin dosya yapılarını bozduğunu ya da dosyalarınızı başkalarına aktardığını düşündüğünüzde işin ciddiyeti ortaya çıkmaktadır.

Firewall Nasıl kurulur?

Firewall nedir, ne işe yarar, firewall Nasıl Çalışır gibi soruları cevaplandırdıktan sonra firewall nasıl kurulur kısmına gelelim. Aslında güvenlik duvarları işletim sistemleriyle beraber kurulu halde gelmektedir. Çünkü işletim sistemlerini geliştiren ekipler, karşılaşabilecekleri olumsuz durumları engellemek için güvenlik duvarı gibi uygulamaları standart hale getirmişlerdir. Her ne kadar kullanıcıların bu konuda etkilenmemesi için böyle bir çalışma yapılsa da işin sonunda işletim sistemlerinin kendi verileride tehlike altına girebilmektedir. Bundan dolayı hem yazılım firmaları hem de hizmet sektöründeki çoğu firma güvenlik duvarını önem vermektedir.

Geçmiş zamanda görüldüğü üzere yazılımlar üzerindeki bazı açıklarda kötü niyetli kişiler firmalara büyük zararlar vermişlerdir. Ayrıca, firmaların tuzaklar karşısında kendilerini koruyamadıklarını ve tahminimizden büyük problemlerin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Sonuçta artık her şeyimiz dijital ortamda yer almakta olup yapılan ufak saldırılarda büyük zararlar görülebilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.