1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Finansal Analiz Nedir?

03-03-2023 16:56
Finansal Analiz Nedir?

Finansal analiz nedir, bir iş yerinin yaptığı satışların durumunu veya satış tahminlerini içeren tahlillerdir. Basit tabiriyle finansal analiz nedir açıklamak gerekirse; işletmeyi ayakta tutacak, iyileştirmeye yönelik atılan adımların analizinin yapılmasıdır. Yapılan bu işlem ile işletmedeki nakit girişi ve nakit çıkışı tespit edilmekte ve işletmelere mali anlamda pek çok fayda sağlamaktadır.

İlgili işletmelerin ilerleme durumunu ölçen bu analiz, gelecek planlarına yönelik strateji geliştirmesine destek olmaktadır. Sadece şirketin mali durumunu anlamak için finansal analiz yapılmamaktadır. Ayrıca şirketin kredi limitini, kar oranını ve birikim yapabilme kapasitesinin belirlenmesine de yardımcı olur. Yapılan bu derin analizle şirketin neye ihtiyacı olduğu belirlenmektedir.

Finansal Analiz Nedir, Nasıl Yapılır?

Finansal analiz nedir bir önceki başlıkta açıklanmıştı. Peki işletmeler için önemli olan bu analiz şekli nasıl yapılmaktadır, nelere dikkat edilmelidir? Şirketlerin kalkınmasına yön veren finansal analizin amacı, işletmenin amaçlarının belirlenmesi ile başlamaktadır. Amaçları belirlenmemiş bir şirket sonrası için adımlarını doğru atamamakta ve ilerleyememektedir.

Amaç belirlendi, sıra amaca uygun verileri toplamaktadır. Bunlar; finansal tablolar, fiyat grafikleri, veriler, kamuyu bilgilendirme, katıldıkları program röportajları ve şirketin kendi sitesinden alınan bilgilerdir. Ayrıca, benzer şirketlerin verileri, faaliyet gösterilen sektör raporları da uygun veriler arasındadır. Bu bilgilerden amaca yönelik olarak bir kısmını ya da hepsini temin edebilirsiniz.

Finansal Analiz Nedir, Finansal Analiz Yorumlama Nasıl Yapılır?

Finansal analiz yorumlama işlemi, finansal analiz nedir sorusuna verilen cevapla açıkça belirtilmektedir. Analiz yorumlama, işletmeye ait yıl veya yıllık verilerin tablolar ve grafikler aracılığı ile incelenmesini içermektedir. Bu veriler, şirketin geleceğe yönelik amacına göre esas alınmaktadır. Bir işletmenin gerçekçi bakış açısıyla mali durumunu değerlendirmesi, verilerini göz önünde bulundurmasıyla mümkündür.

Finansal Analiz Türleri Nelerdir?

Şirketin ekonomisini değerlendirmek, finansal politika belirlemek için ticari planlar yapmak, finansal analiz nedir sorusunu yanıtlamakla birlikte amacını da belirtmektedir. Şirketleri geçmiş ve geleceğe yönelik bu kadar araştıran analiz 3’e ayrılmaktadır;

·        Temel Analiz ( Genel Finansal Analiz): İşletmenin değerini belirleyen analiz türüdür. Hisse başına kazanç gibi mali tablolarındaki veriler kullanılarak yapılmaktadır. Yatırımda kullanılan değerlerin fiyat değişikliklerini, ülke ve şirketlerin durumlarını inceleyerek yatırım yapılacak yerin uygunluğunu ölçen bir yöntemdir.

·       Kurumsal Finansal Analiz: Muhasebe bilirkişileri tarafından yapılan, iş yapmada karar verme sürecinde yardımcı bir finansal analizdir. Bahsedilen analizin en dikkat çeken yanı şirketin geçişteki kazanç ve kar payı ile gelecek performansını ilk tahminiyle belirtmesidir. 

·       Yatırım Finansal Analizi: Yatırım alanında analistin şirketler arasında makroekonomik fırsatlar aradığı, potansiyeli yüksek şirketlere yatırım yapıldığı finansal analizdir. Şirketler arasında benzer oran analizi yapılmakta, geçmiş ve gelecekteki gösterecekleri performanslara bakılmaktadır.

Kapsamına göre Finansal Analiz Türleri Nelerdir?

Kapsamına göre analiz statik ve dinamik analiz olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Finansal analize ait bu terimler şirketler üzerinde ne kadar detaylı inceleme ve tahlil yapıldığını da göstermektedir. Böylelikle anlaşılıyor ki finansal analiz nedir sorusu tek bir anlam içermemekte, pek çok kavramı ve yöntemi içerisinde barındırmaktadır.

Sadece bir yılı kapsayan finansal verilerin analizine statik analiz denir. işletmenin üzerindeki yükü ya da dışarıdan oluşabilecek etkiyi incelemektedir. Birden fazla yıla ait olan finansal verilerin analizini yapan analize ise dinamik analiz adı verilmektedir. Bu analiz ise piyasaya sunulması gereken ürünlerin, hızlı bir şekilde sunulması için yapılan baskıyı ortadan kaldırmakla görevlidir.

Finansal Analiz Örnekleri Nelerdir?

Finansal analiz işletmeler üzerinde yapılan bir uygulamadır. Kalkınmanın sürdürebilirliği açısından önemli olan bu uygulama ile şirketlerin mali durumu göz önüne alınır ve gelecek zamana yönelik planlar tasarlanmaktadır. Finansal analiz nedir sorusuyla birlikte Finansal analiz edilen pek çok şirket durumu örnekleri, eğitim görenler tarafından merak edilmektedir.

Yazılan bir makalede bir şirketin konaklama işletmesinin finansal analizi yapılmıştır. Bu sayede şirketin mali tablolarından yararlanılarak, trend, karşılaştırmalı tablo analizi, dikey analiz ve oran analizleri ele alınmıştır. Şirketin finansal tabloları incelendiğinde nakitlerin veya elde olan varlıkların, kısa sürede nakde çevrilmesi gereken varlıklardan yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.

Yapılan finans analiziyle fark edilmiştir ki öz kaynaklarda yıllar içinde büyüme olmuş ve nakit durumları iyi düzeyde seyretmektedir. Bu çalışmanın temel amacı makalede bahsedilen işletmenin mali tablolarını, finansal analiz teknikleriyle, finansal durumunu okuyup yorumlamaktır. Yazılan bu tür makaleler finansal analiz nedir sorusuna tam anlamıyla açıklık getiren örnekler arasında yer almaktadır.

Finansal Analiz Ders Notları Nerelerden Temin Edilebilir?

Finansal analiz, üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinde işlenen önemli bir derstir. Dersin amacı, finansal tablolara genel bakış, bilanço, gelir tablosu ve diğer tabloların genel tahlilinin yapılmasıdır. Ayrıca fon akışı ve genel sermaye değişim tablolarını düzenleme, tahlil sonuçlarının değerlendirilmesi ve rapor yazılması bu ders ile ele alınmaktadır.

Bahsedilen ders Finansal analiz nedir sorusuyla yola çıkıp; tablo hazırlanışı, varlık, sermaye ve finansal yapının oransal analizlerini açıklamaktadır. Öğrenciler her sınav haftası telaşlı bir arayış içine girmekte ve finans analiz ders notları araştırmaktadır. Ders notları günümüz teknolojisinin sınırsız olanakları ve makalelerini öğrencilerle paylaşan eğitimci ve araştırmacılar sayesinde rahatlıkla temin edilebilmektedir.

Finansal analiz PDF ve finansal analiz teknikleri PDF gibi ders içerikleri ve makalelere, internetten ulaşmanız mümkündür. Ayrıca bu dersle eğitim veren üniversitelerin resmi web sitelerinden, bu dalda yükselmeyi hedefleyen kişilerin makalelerinden de yararlanabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.