1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir?

20-06-2023 01:28
ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir?
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi kısa adıyla ETBİS ne demek? ETBİS platformu nedir? Son yıllarda e-ticaret faaliyetlerinin artmasıyla birlikte ticari faaliyetlerin kontrolü de değişmiştir. Bu nedenle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı e-ticaret faaliyeti gösteren şirketleri kolayca denetleyebilmek için Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformunu kurmuştur. Bu platform ile birlikte sektör verileri tek bir çatı altında toplanmıştır.

E-Ticaret Bilgi Platformu Nedir?

E-ticaret yapan şirketlerin ulaşılabilir olması ve e-ticaret bilgilerinin doğru bir şekilde takip edilebilmesi amacıyla Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ hazırlanmış ve 11 Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylece Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi yani ETBİS platformu oluşturularak 04 Aralık 2017 tarihinden itibaren hizmete açılmıştır. 

Elektronik ticaret ya da bu faaliyetlere aracılık yapan firmalar ile birlikte faaliyetlerine başlamadan önce e-Devlet üzerinden, ETBİS platformuna kayıt olup bildirimde bulunması gerekmektedirPeki ETBİS platformuna kimler kayıt olmak zorundadır.

E-Ticaret Bilgi Platformu Kayıt İşlemleri Nasıl Olmaktadır?

Elektronik ticaret faaliyeti gösteren ya da bu hizmete aracılık eden her firma ETBİS platformuna kayıt olmak zorundadır. Peki, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi kayıt işlemleri nasıl gerçekleştirilir? 

  • İlk olarak E-ticaret bilgi platformu sayfasına giderek e-Devlet üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir. Ardından karşınıza 3 farklı seçenek çıkacaktır. Bu seçenekler arasında “ETBİS’e Kayıt Ol” butonuna tıklamanız gerekecektir.
  • Karşınıza gelen ekranda sağ üst köşede yer almakta olan “Site Ekle” butonuna tıklayın ve site adresinizi girin. Tüm bu işlemler ardından işletmenile ilgili sorulan tüm sorulara eksiksiz cevap vererek işlemleri tamamlayın.
  • Son olarak telefon ve elektronik posta adresinizi girerek kayıt işleminin ilk aşamasını tamamlamış oolacaksınız.
  • Karşınıza gelen yeni ekranda mal ve hizmetler bölümüne tıklayarak, hangi ürünleri satacağınızı belirtmeniz gerekir. Bu ürünler bir veya birden fazla olabilir, herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Son olarak bu bölümde işletme elektronik ticaret faaliyeti dışında geleneksel ticari faaliyetlerde bulunuyor mu sorusuna cevap vermeniz gerekmektedir.
  • Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformunda karşınıza çıkan yenş ekranda sizden ödeme ve ticaret türünüz hakkında bilgi istenecektir. Satış yapmak istediğiniz sitenizde hangi ödeme türünün kullanılacağını belirtmeniz gereklidir.
  • Bir sonraki işlemde ise sizden KEP bilgisi yani Kayıtlı Elektronik Posta Adresleri istenecektir.  Hukuken geçerli bir e-posta girmeniz gerekmektedir. Bu iletişim adreslerini PTT’den rahatlıkla temin edebilirsiniz.
  • Bu adımda sizden işletmenizin anlaşmalı olduğu ödeme ve elektronik para birimlerine ait bilgiler talep edilecektir. Eğer sanal pos kullanıyorsanız bu durumu ayrıca belirtmeniz ve bilgilerini girmeniz gerekecektir.
  • Bir sonraki adımda ise satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin kargo ve lojistik işlemlerinin nasıl olacağına dair bilgilere yer vermeniz gerekecektir. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformunda yer alan firmaları ya da anlaşmalı olduğunuz kargo şirketini seçerek bu adımı tamamlayabilirsiniz.
  • Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi üzerinde işletmenizin hizmet almış olduğu elektronik ticaret sağlayıcılarını belirtmeniz gerekmektedir. Web tasarımı hizmeti satın almış olduğunuz işletmeler bu adıma dahil olmadığını hatırlatmakta yarar vardır.
  • Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformunda yer alan bilgilere yurt içinde iş birliği yapmış olduğunuz bankaları girmeniz gerekecektir. Eğer işletmeleriniz yurtdışı bankaları ile çalışıyorsa belirtmeniz gereklidir.
  • Kişisel verilerin ve mişteri bilgilerinin saklandığı bir veri tabanınız mevcutsa bu alanı işaretlemeniz gereklidir.  Eğer herhangi bir veri tabanınız yoksa “Bulut veri tabanı kullanıyor musunuz” sorusuna hayır demeniz yeterlidir.
  • İşletmenizin adres bilgilerini, depo ve üretim yerlerini, merkez ofis bilgilerini girmeniz gerekir. Eğer işletmenizde bu adresler mevcut değilse bu adımı geçmeniz yeterlidir.
  • E-ihracat yapıyorsanız bu bilgilere yer vererek site doğrulama adımına geçebilirsiniz. 
  • Site doğrulama kısmında karekod doğrulaması gerçekleşmektedir. İnternet sitenizde yer alan bilgileri teyit etmek için otomatik oluşturulmaktadır. Kayıt esnasında site doğrulama sayfasının altında yer alan kırmızı kutudaki kodu web sayfanızın footer bölümüne yerleştirin. Eğer sorunsuz bir şekilde yerleşirse işletmeniz Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformuna kaydolmuş olacaktır.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ETBİS Kimler Kayıt Olmak Zorunda

ETBİS platformuna kayıtlı olması gereken firmalar yayınlanan tebliğin 5. Maddesinde kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Bu tebliğe göre, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformuna kayıtlı olması gereken tüzel ve gerçek kişiler şöyledir:

  • Kendi internet sitesi veya mobil uygulaması bulunup bu platformlar üzerinden satış yapan her firma,
  • İnternet üzerinden gerçekleşen satış işlemleri için aracı eden hizmet sağlayıcıları. Kısaca sanal pazar yerleri,
  • Yurt içinde kurulmuş fakat, iç pzarda satış yapmayan, yurt dışında bulunan aracı kurumlar aracılığıyla faaliyet gösterenler firmalar. (eBay ve AliExpress gibi yurtdışı kökenli platformlar aracılığıyla satış yapanlar)

ETBİS Kayıt Ücreti Ne Kadar? ETBİS Ücretli mi?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformuna kaydolmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Kayıt işlemleri gerçekleştirilirken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafındanevrak gönderimi talebi bulunmaz. Bu nedenle de ayrıca bir ücret talebi olmamaktadır. Tüm işlemler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın belirtmiş olduğu web sitesi üzerinden yapılmaktadır.

E-Ticaret Belgesi Nasıl Alınır?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi aracılığı ile kayıt olmak isteyen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek ve tüzel kişilerin bazı belgelere ihtiyacı bulunmaktadır. Bu belgeler ise şu şekilde belirlenmiştir.

  • Şirketin vergi kimlik numarası
  • MERSİS numarası

Esnaf ve Sanatkarlar için talep edilen belgeler ise şu şekildedir:

  • TC Kimlik numarası,
  • Vergi kimlik numarası,
  • ESBİS kaydı,

Yukarıdaki bilgi ve belgeler ile e-ticaret işlemlerinizi tamamlayarak kaydınızı oluşturabilirsiniz. Elektronik ticaret ile uğraşıp Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformuna kayıt olmayan gerçek ve tüzel kişiler 5.000 TL ile 20.000 TL arasında ceza ödemek zorunda kalabilirler.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ETBİS Karekod Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi üzerinden kayıt yapan ve yeni kayıt olacak her işletme, site doğrulaması yapabilmektedir. ETBİS’e kayıt ol bölümünde talep edilen tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde tanımlanmasının ardından sistem tarafından otomatik olarak karekod tanımlaması yapılacaktır. Oluşturulan bu karekodu firmalar sitelerinin ilgili kısımlarına yerleştirebileceklerdir. 

Karekod sayesinde tüm vatandaşlar e-ticaret işletmelerine ait olan internet adresler, ticaret unvanları ve MERSİS numarası gibi bilgilere kolaylıkla ulaşabileceklerdir. Peki Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi tarafından oluşturulmuş olan karekod sorgulama nasıl yapılır?

Karekod sorgulaması yapmak isteyenler öncelikle bilgi edinmek istediğini elektronik ticaret platformunun sitesini ziyaret etmek gerekmektedir. Karekod okuma işlemini yapabilmek için akıllı telefon sahibi olmak önemlidir. Ardından Akıllı cihazlarda yer alan barkod okuyucu uygulamasına tıklamak yeterlidir. Bu uygulamalar sayesinde karekod okuma işlemi gerçekleşir ve istenen bilgilere kolaylıkla ulaşılabilir.

E-Ticaret Siteleri Güvenli midir?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, e-ticaret işlemlerinde tüketicilerin ve satıcıların güvenliğini sağlamak için oluşturulmuştur. Platforma kayıtlı olan her işletme, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Bu nedenle kayıtlı olan işletmelerin web sitelerinden alışveriş yapmak daha güvenlidir. Ancak online alışverişlerde satın alma işlemi gerçekleşmeden önce satıcının web sitesinin ETBİS sicilini kontrol etmek gerekmektedir.

E-Ticaret Eğitimi Nasıl Alınır?

E-ticaret yapmak isteyen kişilerin süreç hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmeleri için eğitim veren siteler mevcuttur. Bu siteler aracılığıyla eğitim alabilir ya da kendi başınıza araştırarak ticaret faaliyetlerine başlayabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.