1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

E-Ticaret Ürün Paketleme Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

23-02-2023 13:57
E-Ticaret Ürün Paketleme Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ürün paketleme hem kargo firmaları hem de müşteriler için önemli bir husustur. Doğru paketlenme yapılmadan müşterilere sunulması durumunda olası bir sürü mağduriyet yaşanabiliyor. Yaşanan mağduriyetler küçük çaplı olabileceği gibi iki tarafı da zarara sokan durumlar da olabiliyor.

Sorunsuz E- Ticaret Ürün Paketleme Nasıl Yapılır?

E- Ticaret son zamanlarda oldukça fazla merak edilen ve çoğu kişiyi internet üzerinden satış yapmaya iten bir ticaret türüdür. İnternet ortamından satış yapmak çoğu durumda avantajlı olsa da ürün paketleme noktasında dikkat edilmesi gerekir.

E- Ticaret ürünleri için paketlemede öncelikle satılan ürünlerin boyutlarına göre kutu / poşet ayarlaması yapılmalıdır. Küçük ürünler için küçük, büyük ürünler için büyük kutu ya da poşet seçimiyle satılacak ürün doğru paketlenmiş olur.

Kullanılacak paketler üzerine marka logosu ve ismi yazdırmak da hem güvenilirlik hem de marka tanıtımı için oldukça önemlidir. Paketlerin üzerine basılacak logo ya da marka adında boya kullanımı, tasarım önemlidir. Adı okunmayan, belli olmayan logo tasarımlarından kaçınılmalıdır.

Ürünlerin koyulacağı kutuların kalitesi, özellikleri de E- Ticaret ürün paketleme için dikkat edilen noktalardandır. Kutuların çabuk ezilmeyen, su geçirmeyen veya dışarıdan ürüne zarar vermeyecek yapıda olması gerekir.

Müşterilerin istedikleri ürünlere uygun tasarımlı alternatif kutuların kullanılması da işletme sahiplerine olumlu getirilerde bulunacaktır. Çekmeceli, oluklu, karton,  mukavva, kadife, mıknatıslı kutular, asetat kapaklı kutular bazı ürünler için daha uygun olacağından ürüne uygun kutu kullanımı gerekir.



E- Ticaret Paketleme Malzemeleri Nelerdir?

E- Ticaret paketleme malzemeleri de ürün paketleme kadar önemlidir. Ürünlerin dışı kutuyla korunsa bile bazı ürünler üst düzeyde özen ister. Bu ürünler için pat pat adı verilen baloncuk kabartmalı naylonlar ile sarılmalıdır. E- Ticaret paketleme malzemeleri arasında ilk sırada bu tarzda naylonlar yer alır.

İşletmeniz için belirlediğiniz konsepte uygun kargo kutuları da paketleme malzemeleri arasındadır. Kraft kutular, pencereli kutular veya değişik tasarımlı kutular işletme konseptine uygun hale getirilebilir. Bu sayede hem marka prestij kazanır hem de olumlu yorumlar alınarak müşteri çekilir.

Bazı kutuların içinden ürünün altına serilen kırpıntı kağıtlar bulunur. Bu kağıtlar ürünü sabitlemek için kullanılabildiği gibi tamamen estetik açıdan da tercih edilebilir. Kırılacak ürün paketleme malzemeleri edinmek de e- ticaret ürün paketleme açısından gereklidir.

Streç filmler de e- ticaret ürün paketleme malzemeleri arasında en çok tercih edilen malzemelerden birisidir. Son derece esnek ve sağlam yapıda olan streç film ürün paketleme esnasında alandan da tasarruf sağlar.

Evde Ürün Paketleme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

El yapımı ürünleri satan, evde ürün paketleme iş ilanları kapsamında hizmet veren kişilerin evde ürün paketlerken dikkat etmesi gereken noktalar bulunur. Evde paketleme yapmada dikkate değer ilk adım kesinlikle strelizasyon ve hijyendir.

Özellikle sabun, takı, kıyafet veya yiyecek satımını evden yapan kişilerin ürün paketleme aşamasında hijyen olması önemlidir. Bu amaçla cerrahi boneler, latex eldivenler ve dezenfektan kullanılabilir.

Paketleme yapılan her alanda dikkat edilen en önemli unsur kutudur. Evde ürün paketleme yapan kişilerin de amaca uygun kutuları edinmesi gerekir. Paketlemesi yapılacak ürünün özelliği, boyutu ve kırılabilirliği göz önüne alınarak ona göre kutu seçimi yapılmalıdır.

Büyük firmaların aksine eğer küçük işletme sahibiyseniz ve paketlemeleri evde yapıyorsanız sizi öne çıkartacak materyaller kullanmanız önemlidir. Kutu dışına sticker kullanmak, değişik kartivizitler kullanmak veya ürüne göre fosforlu, simli kağıtlar kullanabilirsiniz.



Kargo Paketleme Malzemeleri Neleri İçerir?                                               

Kargo paketleme malzemeleri streç filmleri, pat pat adı verilen naylon koruyucuları ve kutuları içerebiliyor. Kargo firmaları ambalaj ağırlıklı kullanmaktadır ve asıl paketleme işi size düşmektedir. Asıl kutu paketlemesini siz yaparsınız ve kargo firması üzerine ambalaj kapatarak dağıtıma çıkartır.

Kargo veya ürün paketleme malzemeleri toptan olarak satılıyor. Bu ürünleri adetçe alıp ihtiyaç duyulan zamanda kullanabilirsiniz. Kutular sade şekilde olabileceği gibi tasarımlarınızı bastırabileceğiniz satıcılar da bulunur.


Paketleme Yöntemleri Nelerdir? Hangi Ürün Nasıl Paketlenir?

Paketleme şekilleri ve dikkat edilmesi gereken noktalara ek olarak paketleme yöntemlerini de bilmek gerekir. Her ürün aynı şekilde paketlenemez. Ürüne uygun paketleme yapılmadığında yaşanabilecek durumlar öngörülebilir şekildedir.

Paketli besin ürünlerinde paket güvenli bir yöntemdir. Her ne kadar paketlenmiş gıdalar güvenli değildir görüşü benimsense de paketli gıdalar, besinin içerik ve tazeliği noktasında kontrol edildiğini, hijyenik paketlendiğini ve kontaminasyon riskinin minimum seviyeye indiridliğini gösterir.

Modiye Atmosfer Paketleme (MAP) Yönteminde karbondioksit, oksijen ve nitrojenden yararlanılır. Bu yöntemde besinin oksidasyona maruz kalması engellenir. Paketin içindeki oksijen miktarının 100 ppm altına düşmesi sağlanır ve tazeliğini korur.  Oksidasyonu önleyerek kanserojen madde üretimini engelleyen bu yöntemi özellikle besin satışı yapan üreticiler kullanmaktadır.

Vakum Paketleme Yöntemi ise çoğu ürünün paketinde kullanılan bir yöntemdir. Yer tasarrufu sağlamakla birlikte paket içeriğinin havasının alınması sayesinde bir üründe bir şekilde oluşabilecek zararlar engellenmektedir.

Öne Çıkmak İçin Ürün Paketleme Sırasında Yapılabilecekler Nelerdir?

Ürün paketinde uygun seçimlerin önemli olduğu artık bilinen bir noktadır. Paketleme şekli, paketlemede kullanılan ürünler de müşterilerin dikkat ettiği şeyler arasındadır. Ürününüz ne kadar kaliteli olsa bile doğru paketleme yapılmadığında müşteri gözünde değer kaybedebilirsiniz.

Bunları önlemek için doğru ürün paketleme gerekir. Paketleme yapıldıktan sonra farklılık ve öne çıkma açısından kutuların dışına sticker kullanabilirsiniz. Özellikle el sanatları ve dekor ürünlerinde sıkça kullanılan bir materyaldir.

Bant kullanılması da sizi öne çıkarabilme potansiyeline sahiptir. Şeffaf bantlar özellikle kutuların güçlendirilmesinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra renkli bantlar ise özel paketleme işlemlerinde ve hediye tasarımlarda kullanılır.

Krapon kağıt kullanımı da ürün paketleme açısından şık görüntüler elde etmenize sebep olabilir. Kaliteli ve şık görünümlü bu kağıtları ihtiyaç duyduğunuz ürüne uygularsanız estetik bütünlük sağlanarak ürünü yüceltebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.