1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

E-İhracat Nedir?

E-İhracat Nedir?

Özellikle son yıllarda e-ihracat müşteri kitlesi hızla artış göstermeye başlamıştır. Bunun sonucunda da hem ülkemizde hem de dünyada popüler ticaret yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaya başladı. Söz konusu yöntemin çok fazla tercih edilir hale gelmesinin bir diğer sebebi ise teknolojinin her geçen gün gelişim göstermesi ve gönderim ücretlerinin azaltılmasına yönelik ciddi adımlar atılmasıdır.

Peki e-ihracat nedir nasıl yapılır? Bu ticaret yöntemi ile alakalı en çok merak edilen sorular ve cevapları bu yazıda toplandı.

E-İhracat Nedir?

Teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişim göstermesi ile beraber dijitalleşme de beraberinde gelmiştir diyebiliriz. Dijitalleşme ise beraberinde yeni bir dünya düzenini kaçınılmaz hale getirmiştir. Eskiden farklı bir ülkedeki hatta farklı bir şehirdeki biri ile irtibata geçmek çok kolay değildi. Fakat günümüzde dünyanın öbür ucundaki bir insan bile yalnızca bir tık uzağımızda…

Böylece ülkeler arasında bulunan sınırlar adeta ortadan kalkmış, kültürler ve yaşantılar git gide birbirine benzemeye başlamıştır. Tüm bunlar da e-ihracat hususunun daha da popüler hale gelmesine yardımcı olmuştur.

E-ihracat nedir sorusuna kısaca ürünleri yurt dışında satışa sunmak şeklinde cevap verilebilir. Bir diğer ifade ile sınır ötesi e-ticaret denilebilir. Bu ticaret yönteminin birçok avantajından bahsetmek mümkündür. Çünkü dijital olarak nitelendirdiğimiz bu ortamın imkanlarının bir sınırı yoktur dense yeridir. Bu ticaret yöntemi ile çok sayıda müşteriye ulaşmak mümkündür. Örneğin siz Türkiye’deyken Çin’den bir müşteriniz olabilir. Sizin ürünlerinizi inceleyebilir, beğenebilir ve sipariş verebilir.

1 – E-İhracatta Ne Satılır?

E-ihracat işine yeni atılacak olanlar öncelikle piyasa araştırması yaparlar. Hangi ürünü satmanın daha avantajlı olduğunu bilmek isterler. Bu ticaret yöntemi ile sayısız ürünün satışı yapmak mümkündür. Ama en yaygın olanları ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

·        Giyim tekstili, özellikle tesettür ürünleri yurt dışındaki müslümanlar tarafından çok talep edilmektedir.

·        Otomotiv yedek parça da e-ticarette sık sık tercih edilen ürünler arasında yer alır.

·        Spor malzemeleri de özellikle pandemi döneminden sonra hareketsiz kalmamak için çok fazla talep ediliyor.

·         Beyaz eşya ve ev aletleri de genellikle online ortamdan sipariş edilen ürünler arasındadır.

·         Bebek ve çocuk ürünleri siparişi de özellikle annelerin çok gezme fırsatı olmadığı için online ortamda büyük kolaylık sağlıyor.

·         Gıda Ürünleri daha önce hiç online sipariş yapmayan kişiler bile pandemi ile beraber gıda ürünlerini e-ticaret aracılığı ile temin eder hale gelmiştir.

·         Isıtma ve soğutma ürünleri de e-ihracat aracılığı ile satışa sunulan ürünlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkar.

·         Kitap ve yayınevi ürünleri yine pandemi ile beraber çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz ürünlerden biri. Temin etmek ise e-ticaret sayesinde eskisinden daha kolay.

·         Hediyelik ürünler de online ortamda satışa sunulmaya başladığından beri özellikle özel günlerde kurtarıcı niteliği taşımaktadır.

2 – E-İhracat Siteleri Nasıl Başarılı Olur?

E-ihricat siteleri başarılı olmak için birçok hususa aynı anda dikkat etmek zorundadır. Böylece satış oranları ve müşteri memnuniyetleri artmış olur. Dikkat edilmesi gereken söz konusu hususları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

·         Başarılı olmak için öncelikle bir hedef kitle belirlemek gerekir.

·         Ürünlerinizin içeriklerini hazırlarken kopya içerik olmamasına da dikkat etmek gerekir. Aksi halde müşterileriniz diğer firmalardan bir farkınız olmadığını düşünür.

·         Müşterilere güvenli bir ortam hazırlamak çok önemlidir. İnsanlar güvenmedikleri bir siteden alışveriş yapmak istemezler.

·         Sayfanın düzenli ve ürünlerin çeşidine göre kategorilere ayrılması müşterinin istediği ürünü daha rahat ve kolay bir şekilde bulmasına olanak sağlayacaktır.

·         Başarılı olmanın bir diğer yolu ise birden fazla ödeme seçeneği sunmaktır. Kapıda ödeme, kredi kartı ile ödeme ya da EFT/havale gibi yöntemlerin kullanılabilirliğini sağlamak müşteriye çok büyük bir kolaylık sağlamış olacaktır.

·         Müşteri memnuniyetine azami önem vermek de başarının en önemli sırlarından bir tanesidir.

3 – E-İhracat Teşvik Nedir? Nasıl Yararlanılır?

Ticaret bakanlığı e-ihracat için 14 adet destek sunmaktadır. Bu desteklerden e-ihracat ile ilgilenen firmalar yararlanabilmektedir. Devlet de bu teşvikler ile beraber yerli firmaların yurt dışı pazarında yer almasını amaçlamaktadır. Söz konusu teşvikler ise şu şekildedir;

·         Birim desteği

·         Marka tescil ve korunma desteği

·         Şirket satın alma teşviği

·         Belge desteği

·         Tanıtım ve reklam desteği

·         Fuar desteği

·         Seyahat desteği

·         Rapor desteği

4 – E-İhracat Şirketi Kurmak Kolay mıdır?

E-ihracat şirketi kurmak sanıldığı kadar zor değildir. Bazı hususlara dikkat edilmesi halinde başarılı bir şirket kurmak olasıdır. Söz konusu hususlar ise şu şekildedir;

·         Söz konusu şirketi e-ticaret şirketi olarak kurmak çok daha karlı olacaktır. Böylece birçok kredi, teşvik ve hibeden daha kolay bir şekilde yararlanılmış olacaktır.

·         Şirketi kurmadan önce KOSGEB girişimci ve ileri girişimci eğitimleri tamamlamak gerekir. Aksi halde KOSGEB’in de vermiş olduğu teşviklerden yararlanmak mümkün olacaktır.

·         Şirket kurmadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hangi şirket türünün söz konusu şirkete uygun olacağıdır. Anonim ve şahıs şirketlerinin avantajları araştırılıp ikisinden biri tercih edilmelidir.

·       Şirket kurmadan önce bir muhasebeci ya da mali müşavir ile çalışmaya başlaması gerekir. Böylece kurulum sürecini muhasebeciler ya da mali müşavirler sürdürmüş olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.