1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

DPI Nedir? DPI Ne İşe Yarar?

25-11-2022 01:03
DPI Nedir? DPI Ne İşe Yarar?

DPI Nedir? DPI Ne İşe Yarar? Bilişim teknolojileri alanında uygulama yapacakların sürekli karşılaştıkları bu kavram DPI - Dots Per Inc (inc başına nokta) ifade eder. Yani farenizi hareket ettirdiğinizde fare imlecinizin ekran boyunca ne kadar hızlı hareket ettiğini belirler. Farenizin DPI'sı ne kadar yüksek olursa fare imleci o kadar hızlı hareket eder. Bu sayede imlecinizi ekran boyunca gezdirmek istediğinizde elinizi daha az hareket ettirmeniz yeterli olacaktır.

Piyasadaki farelerin farklı DPI sayıları vardır. Genel olarak oyun fareleri 6.000 ila 20.000 DPI arasında sayılara sahiptir. Size ait olmayan bir bilgisayar kullanmamaya başladığınızda ekrandaki fare imlecinin alıştığınızdan daha yavaş veya daha hızlı hareket ettiğini fark etmişsinizdir. İnsanlara basit bir teknoloji gibi görünün farenin bu kadar farklı kullanımlara sahip olması kullanıcıları şaşırtabilir ama bireysel farklılıklar göz önüne alındığında bu durum normaldir. Farenizi her hareket ettirdiğinizde, bilgisayarınıza bir sinyal gönderilir ve ekrandaki imleç hareketine dönüştürülür. Bu sinyal, farenizin inç başına nokta sayısı yani DPI'sine bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer iyi bir fare istiyorsanız DPI dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biridir.

DPI Nasıl Çalışır?

DPI, farenizin ne kadar hassas olduğunu ölçen ve ifade eden bir birimdir. Farenizin DPI değeri yükseldikçe hassaslığı da o ölçüde artacaktır. Belirtildiği gibi, DPI inç başına nokta anlamına gelir. Bu duruma örnek olarak eğer fareniz 800 DPI'ye ayarlanmışsa, fareyi hareket ettirdiğiniz her inç için bir imleci ekran boyunca 800 piksel hareket ettireceği anlamına gelir. Bu doğrultuda farenizin DPI’nı artırdığınızda inc başına düşen nokta sayısı fazla olacağından dolayı fareniz daha hızlı ve hassas hareket edecektir.

DPI Ne Kadar Önemli?

Çoğu bilgisayar faresi, çoğu görev için yeterli olan 1.000 DPI civarında çalışır. Her farenin bir DPI sayısı vardır, ancak bazı farelerde, Dpi tuşu ne işe yarar sorusunun da cevabı olarak, bir düğmeye basarak veya bir uygulama kullanarak DPI'yi değiştirmenize izin verir. Çoğu normal yani ofis bilgisayar faresi DPI değeri yaklaşık 800 ila 1.600 arasında değişir. Genel olarak ifade etmek gerekirse bir fare ne kadar pahalıysa, sahip olacağı DPI o kadar yüksek olur.

DPI Yüksek Olursa Ne Olur?

Çoğu standart bilgisayar kullanıcısı 800 DPI'da veya altında sorunsuz çalışacaktır. Yüksek DPI fareler genellikle oyuncular, grafik tasarımcılar ve hızlı hareket etmeleri gereken büyük ekranları olan diğer kişiler tarafından kullanılır. Hassasiyet gerektiren çizim yapma, oyun oynama, hassas atış yapma gibi işlemler yapıyorsanız daha düşük DPI isteyeceksiniz, böylece imleç çok fazla hareket etmeyecektir.

Ancak, imleci tüm ekranda hızlı bir şekilde hareket ettirmeniz gereken bir oyun oynuyorsanız, daha hızlı bir ayar isteyeceksiniz. Çoğu üst düzey oyun faresi en az 5.000 DPI'ye sahiptir, ancak muhtemelen sadece 1.500 kadar iyi olacaksınız. Her iki durumda da imleç hızı ve tepki süresi çok önemliyse, güçlü olmak, güçsüz olmaktan daha iyidir. Ne kadar yüksek bir DPI sayısına ihtiyacınız olduğu, ekranınızın ne kadar büyük olduğuna ve çözünürlüğünün ne kadar yüksek olduğuna da bağlıdır. Daha yüksek çözünürlüklü bir ekran, daha yüksek bir DPI gerektiren daha fazla piksele sahiptir.

Oyuncular İçin DPİ

Yüksek çözünürlüklü bir ekranınız varsa, ekran boyunca hareket etmek için düşük DPI'lı bir fareyi uzun bir mesafeye sürüklemeniz gerekir. Birçok yeni bilgisayar faresi, denetleyicideki düğmelere basarak veya özel bir uygulama kullanarak anında DPI'nizi ayarlamanıza olanak tanır. Farenizin DPI'sını ayarlayamasanız bile hem Mac hem de Windows bilgisayarlarda, farenizin hassasiyetini yapay olarak artıracak ayarlar denetim masası gibi ayarların bulunduğu dosyada yer almaktadır.

Ancak, duyarlılığı yapay olarak artırmak her zaman işe yaramaz. Bunu yaptığınızda, bilgisayara DPI sinyalini çarpmasını söylüyorsunuz, bu da fare imlecinizi titrek ve hatalı hale getirebilir. Yüksek çözünürlüklü ekranlar kullanıyorsanız ve yüksek DPI'lı bir fareye ihtiyacınız varsa, en az 10.000 DPI'ye ulaşabilen iyi bir üst düzey fareyi almanız çok daha iyi olur. 1600 DPI mouse iyi mi? gibi soruların cevabı ise tamamen kullanıcının tercihine göre değişmektedir. Sonuçta eğlenceli vakit geçirmek için oynadığınız oyunlardan en üst seviyede haz almak istersiniz.

Fotoğrafta DPI Nedir?

DPI’nın ne olduğunu çalışma mantığını ve bireylerin özellikle fare seçiminde etkisinden bahsetmiştik. Bununla birlikte DPİ tasarım ve baskı alanında önemli bir yere sahiptir. Kısaca DPI ne kadar büyük olursa, nokta sayısı o kadar büyük olur ve bu nedenle baskı o kadar net ve kaliteli olur. Ancak, mümkün olan en yüksek DPI'da yazdırmak her zaman gerekli değildir. Yazdırdığınız görüntünün küçük olması amaçlanıyorsa, gerçekten yüksek bir DPI sadece mürekkep israfı olacaktır. Genel bir kural olarak, mektup veya belge yazdırırken 300 DPİ yeterli olacaktır.

Aynı şekilde, kartvizitler gibi markalı kırtasiye malzemeleri söz konusu olduğunda, 300 ile 400 dpi arasında bir çözünürlük seçmenizi tavsiye ederiz. Genellikle, yalnızca profesyonel fotoğraflar veya büyük reklamlar 1200 gibi çok yüksek bir DPI'da basılacaktır. Bunun için DPI hesaplama gibi uygulamalar kullanabilir ya da baskınızı kaydederken uygulamanızdan istediğiniz büyüklüğü seçebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.