1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Domain Nedir? Domain Seçimi Yapılırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Kural!

13-01-2023 13:37
Domain Nedir? Domain Seçimi Yapılırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Kural!

Domain nedir sorusunun en yalın tabiri web sitelerinin ilk olarak göze çarpan ve kullanıcılar tarafından da bilinen adı olabilmektedir. Fakat biraz daha derine inildiği takdirde web sitesinin yalnızca alan adı değil aynı zamanda adresi de olduğunu görmek mümkündür.

Bu adresin olmadığı var sayılırsa internet kullanıcısı kişiler aradıkları web sitesine yalnızca IP adresini girerek ulaşabilirler. Bu da oldukça zaman alan ve hızı yavaşlatan bir durum olacaktır. Dijital ve teknolojik dünyada bu durum söz konusu bile olmamalıdır.

Domain Nedir? Ne İşe Yarar?

Öncelikle domain nedir konusundan yukarıda kısaca bahsedildiği için ne işe yaradığından bahsetmek gerekirse, domain satın aldığınızda başka kimsenin isminizi ve web adresinizi kullanmamasını ve sizin bir nevi dijital kimliğinizi kullanmamasını sağlamış olursunuz.

Tam açık hali ile domain ne demek sorusuna bir örnek vermek gerekir ise, web sitesinin kimlik numarası gibidir demek doğru olur.  Nasıl ki T.C. kimlik numaraları kişiye özgü ise domain adresleri de web sitelerinin kendilerine özgü bir adres olmaktadır. Ayrıca domain nedir araştırması yapanların hosting nedir konusunu da araştırdıkları görülmektedir.

Domain Satın Alma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Domain nedir kısaca bilgi alan kişiler bu kez de domain satın al veya kirala işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğini araştırmaktadırlar. Domain kiralama işlemi belirli bir süre ile domain adresini kiralayabilirsiniz. Bunun için domain sorgulama sayfasına girmek ve kiralamak istediğiniz domain ismini seçerek aratmaktır. Domain seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunları:

·         Alan adınız akılda kalıcı olmalı

·         Alan adı işiniz ile ilgili olmalı

·         SEO ile uyumlu isimler belirlenmeli

·         Domain geçmişi kontrol edilmeli

·        Sayılardan veya imla işaretlerinden uzak durulmalı şeklinde sıralamak mümkün olmaktadır.

1 – Alan Adı Nasıl Belirlenmelidir?


Domain nedir konusunda belirtilmesi gereken bir diğer konu da domain kelimesinin Türkçe anlamı olmalıdır. Domain kelimesinin Türkçe karşılığı alan adı olmaktadır. Bazı yerlerde piyasada domain name ne demek şeklinde de araştırılabilmektedir. Bu anlamda domain nedir konusunda en önemli aşama kesinlikle alan adının belirlenmesi aşaması olmalıdır.

Alan adı seçiminizi yaparken ilk dikkat etmeniz gereken şey elbette ki akılda kalıcı olmasıdır. Akılda kalıcı olmayan çabuk unutulan veya ezberlenmesi zor bir domaini kimse aklında tutamaz. Bu anlamda da web sitenizin size beklediğiniz getiriyi sunmaması durumu ortaya çıkar. Bu nedenle akılda kalıcı, net ve çok uzun olmayan alan adı bulmanızda fayda vardır.

2 – Belirlenen Alan Adı Neye Hizmet Etmeli?

Karşınıza çıkacak olan başarılı firmaların domain örnekleri ve isimlerine dikkat ederseniz tümünün yaptıkları işle ilgili olduğunu görebilirsiniz. Bu durum domain nedir konusunu araştıran kişilerin bilmesi gereken bir diğer önemli husus olmaktadır. Bu konuyu daha detaylı anlatmak gerekirse; sizin firmanız lojistik üzerineyse bununla ilgili bir domain almalısınız.

Meyve sebze satan bir şirketse de bununla ilgili bir domain almalısınız. Yaptığınız iş her ne ise onunla ilgili almalısınız ki yaptığınız iş büyüsün. Bunun yerine kendi özel isminizle domain aldığınız varsayılırsa işinizin arka planda kalması kaçınılmaz olacaktır.

3 – Domain Seçimi Yapılırken SEO ile Uyumlu İsimler Belirlenmeli

Uzun hali arama motoru optimizasyonu olan SEO ile uyumlu domain isimleri seçmeniz sizi bu alanda 1-0 öne getirecek bir hareket olacaktır. Bunun nedeni ise SEO ile uyumlu web sitelerinin arama motorlarında ilk sıralarda bulunmasıdır.

Domain nedir ve en doğru şekli ile nasıl alan adı alınır gibi arayışta olanlar mutlaka bu duruma dikkat etmelidir. SEO ile uyumlu alan adı belirlemek için ilk olarak yapmanız gereken şey anahtar kelime analizlerini doğru yapmanızdır.

Arama motorunda en sık aranan sözcükleri belirleyip, ona göre bir alan adı oluşturduğunuzda daha avantajlı bir hale gelirsiniz. Arama sıklıklarını ve değerlerini nasıl belirleyeceğiniz hakkında bir fikriniz yoksa bu konuda yardım alabileceğiniz uygulamaların da olduğunu bilmenizde fayda vardır.

4 – Domain Nedir? Domain Geçmişi Nasıl Kontrol Edilir?


Domain nedir konusunda araştırma yapan ve domain satın alacak olan kişilerin yapması gereken en önemli konulardan biri de alacağı alan adının daha önce kiralanmış olup olmadığına bakmak olmalıdır. Bunun nedeni ise takdir edersiniz ki daha önce kötü amaçlarla kullanılan bir domain adının sizin de kariyerinize leke sürebilme riski bulunur.

Bunun için satın almayı düşündüğünüz domain adının back link alıp almadığına mutlaka bakmalısınız. Bunu da arama motoruna satın almak istediğiniz alan adını yazıp aratarak yapabilirsiniz. Buna bağlı olarak seçtiğiniz domain ismi sizin için çok daha faydalı olacaktır.

5 – Sayılardan ve İmla İşaretlerinden Uzak Durulmalı

Alan adı veya domain nedir, satın alırken nelere dikkat edilmelidir gibi konularda arayış içinde olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer durum da sayıları ve tire işaretlerini kullanmamak olmalıdır. Fakat alacağınız alan adında rakam geçmek zorunluluğunuz var ise o zamanda rakamla değil de yazıyla yazmakta fayda vardır. Örneğin; 7fidan yerine yedifidan şeklinde bir domain alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.