1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Oyuncaklarda Yer Alan TSE Damgası Neden Önemli?

18-03-2022 16:39
Oyuncaklarda Yer Alan TSE Damgası Neden Önemli?

Oyuncak güvenliği günümüz dünyasında ailelerin fazlasıyla dikkat ettiği, konu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıp çocukları için oyuncak seçerken belirli kriterlere uygun olup olmadıklarıyla ilgili araştırma yapmaya yöneldikleri bir konudur. Ülkemizde oyuncak güvenliği de dahil olmak üzere pek çok ürüne sağlıklı materyal kullanımıyla ilgili belge veren kurum TSE  yani Türk Standartları Enstitüsü’dür. Gelin öncelikle TSE yani Türk Standartları Enstitüsü nedir ve niçin kurulmuştur öğrenelim. 


Türk Standartları Enstitüsü Nedir ve Niçin Kurulmuştur?

 Türk Standartları Enstitüsü 1960 yılında kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan TSE, her türlü madde ve mamul ile ilgili olması gereken standartları belirler. Gerekli yeterlilikleri sağlayan işletmelere ve ürünlere Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi verilir. Bu belgeyi alan işletmeler ürünlerinde TSE damgası kullanma hakkına sahip olurlar.


Oyuncak Güvenliği ve Oyuncaklarda Yer Alan TSE Damgası Neden Önemlidir?



Çocuk gelişim uzmanları ve pedagoglar çocukların hayatı en kolay oyun ve oyuncaklar yoluyla öğrenebildiğini söylemektedir. Çocuklar için oyuncaklarıyla kurdukları bağ çok önemlidir. Oyuncak onlar için sadece boş zaman geçirme kaynağı değil kimi zaman onlara eğitim veren, uykularına eşlik eden, hayatın içinde ki rolleri kolaylıkla kavramalarına olanak sağlayan bir iletişim kaynağı da olabilmektedir. İşte bu nedenle ebeveynler olarak onlara aldığımız her oyuncağın çocuklarımızla uzun süreler boyu bir arada olacağını düşünerek de mutlaka sağlık ve güvenlik koşullarına uygun üretildiğinden emin olmamız gerekir. TSE damgası bizlere aldığımız oyuncağın üretiminde kullanılan her bir maddenin, yapılan her işlemin ve elimize ulaşana kadar geçtiği tüm yolların sağlık ve güvenlik tedbirleri kapsamında yapıldığını gösterir. 


Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Çocuklarımıza oyuncak alırken dikkat etmemiz gereken pek çok konu vardır. Bunlar oyuncağı aldığımız çocuğun yaşı, gelişim özellikleri, ilgi alanları, alınan oyuncağın TSE belgelerine sahip olması, nasıl kullanılacağına dair güvenlik açıklaması olması gibi önemli konulardır. Ayrıca pelüş tarzı oyuncaklar bazı çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabildiği için çocuğunuzun bu tarz oyuncaklara alerjisi olup olmadığını mutlaka öğrenin. Bu arada seçtiğiniz oyuncakların kolay temizlenebilir olması ve sık temizlik yapılması da hijyen açısından çok önemlidir. Aldığınız ürünün CE yani AB teknik mevzuatına uygunluğunu belirten işareti olmasına da dikkat etmek gerekiyor.

Oyuncağı beğendiniz, oyuncak güvenlik standartları doğrultusunda hazırlandığını gördünüz ve satın aldınız ama çok önemli bir konuyu daha hatırlatalım. Çocuğunuz oyuncaklarıyla oynarken olabildiğince onu yalnız bırakmamanız da evde sizin alabileceğiniz ek güvenlik tedbirlerinden olacaktır. Çocuğunuz 3 yaşından küçükse özellikle çok küçük parçalı ve sivri kenarları olan oyuncaklar alınmaması gerekmektedir. Oyuncakları sık sık kontrol etmeli kırılan, kenarı sivrileşen çocuğunuza zarar verebileceğini düşündüğünüz oyuncakları diğer oyuncaklardan ayırıp atmalısınız.


 

Genel olarak TSE damgasının oyuncaklardaki önemini anladıysak oyuncak alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini de birkaç maddede toparlayalım..

  • Çocuğun yaş, gelişim ve ilgisi doğrultusunda olup olmadığına ve alacağımız oyuncakta TSE damgasının olmasına dikkat etmeliyiz. Oyuncak güvenliği için olmazsa olmazımız ilk olarak bu madde.
  • Oyuncak alırken mutlaka üzerinde yazan talimatları ve güvenlik kurallarını okumayı unutmamalıyız. Yazan her talimat çocuklarımız için önemlidir.
  • Oyuncakları genellikle bildiğimiz ve güvendiğimiz mağazalardan almalıyız.
  • Oyuncakları sık sık dikkatli bir şekilde incelemeli, kırık ve küçük parçalı oyuncaklar varsa ayırmalıyız.
  • Sadece güzel göründüğü için markası ve güvenlik etiketi olmayan ürünleri çocuklarımıza almamalıyız.
  • Oyuncakların üzerinde bulunan etiket ve ambalaj kağıtlarını almalıyız.
  • Oyuncaklarda bulunan alerjen uyarılarına ve nasıl temizlenecekleriyle ilgili uyarılara dikkat etmeliyiz.
  • Sesli oyuncak alacaksak çıkarttığı sesin çocuğunuzun kulak sağlığına zarar verebilecek yüksek frekans içerip içermediğini denemeden satın almamalıyız.

 

Çocuklarımız için her şeyin en doğal ve sağlıklı üretileni her zaman ilk tercihimiz olmalı. Sadece oyuncak alırken değil elbette ki yedikleri tüm gıda maddeleri, giydikleri kıyafetleri, kullandıkları kırtasiye malzemeleri gibi pek çok eşyalarını da aynı titizlikle güvenlik maddelerine uygun üretilmiş ürünlerden seçmek ebeveyn olarak bize düşen en büyük görevlerden. Oyuncak güvenliği ve Oyuncak güvenlik standartları ile ilgili bilgi sahibi olmak günümüzde artık bir tık yakınımızdayken çocuklarımıza da bu bilgileri anlayabilecekleri düzeyde anlatarak onları da bilinçli bir tüketici olarak yetişmeleri için destekleyebiliriz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.