1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Çığır Açan İcat: Kurşun Kalemi Kim İcat Etti?

22-04-2022 13:23
Çığır Açan İcat: Kurşun Kalemi Kim İcat Etti?

Kurşun kalem kim icat etti sorusu herkesin aklına gelen bir sorudur. Peki çoğu kişinin araştırdığı bu sorunun cevabı nedir?

Kurşun kalem günlük hayatta ne çok kullanılan araç ve gereçler arasında yerini almaktadır. İsmi kurşun kalem olarak anılmaktadır. Bu yüzden de içeriğinde kurşun olduğuna dair düşünceler kişilerin aklında yer etmektedir ancak bilinmelidir ki kurşun kalemin içerisinde hiç kurşun bulunmamaktadır.

Kurşun kalem grafit karbonu ve tahtadan oluşturulmaktadır. Grafit karbonu kalemin orta hattında yer alırken; tahta kalemin dışında yer almaktadır. İnce uzun şekilde tasarlanan bu kalemin zamanla farklı çeşitleri de oluşturulmuştur.

Dış görünüşü kısaca yukarıdaki gibi ifade edilen kalemler ilk olarak 16. Yüzyılın başlarında üretilmeye başlanmıştır. 1500’ lü yıllarda ise ilk defa kalemin içeriğinde yer alan büyük grafit katmanları bulunmuştur. Bu katmanlar İngiltere’nin Gri Knotts isimli bölgede ilk defa bulunmuştur.

Gri Knotts adı verilen bölgede yaşayan kişiler bulunan grafitten sopa yapabilmek için birtakım kesim işlemleri ile uğraşmaktadırlar. Bu işlemler esnasında ise koyunlarını ayırt edebilmek için de grafit yardımı ile koyunlarına işaret verdiler.

İngiltere’ nin yanı sıra ise İtalya’ ya yakın bölgelerde de kurşun kalem çalışmaları yapılmıştır ancak ilk olarak kurşun kalemi bulan kişi Josef Hardtmuth’ tur.

Josef Hardmuth 20 Şubat 1752 yılında Avusturya’ da dünyaya gelmiştir. Babası masa yapımı ile ilgilenmektedir. Bazı kişiler ise babasının mesleğinin bu icadı yapmasında etkili olduğunu düşünmektedirler.

Kurşun kalem kim icat etti denildiğinde akla gelen bu isim ve kurşun kalemin tarihine dair diğer bilgilere aşağıda yer verilmektedir.

Kurşun Kalemi Kim Tarafından İcat Edildi?

Okullarda, iş yerlerinde ve daha birçok alanda kişilerin kurşun kaleme ihtiyacı olmaktadır. Silinebilir özelliğinden dolayı tercih edilen kurşun kalem kim icat etti?

Kurşun kalemin tarihi aslında bundan 5 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Yani ilk olarak Mısır’ da ilkel bir şekilde kurşun kalemlerin kullanıldığı söylenebilmektedir. Mısırlar ilkel biçimde hazırladıkları kalemleri saz veyahut da papirüs gibi bitkilerin dallarına kurşun dökerek oluşturmaktadırlar.

Mısırlılar’ dan sonra kurşun kalemi kim icat etti kısaca aşağıdaki gibi belirtilmektedir.

1575 Yılında kurşun kalem adı verilen bu kalemin aslında kurşundan yapılmadığı ispatlanmıştır. Bu ispatı ise Conrad Gesner yapmıştır. Gesner kurşun kalemin doğal karbon olarak nitelendirilen grafitten yapıldığını dile getirmektedir. Kurşun kalem kim icat etti kapsamında 1575 yılından sonra yapılan gelişmeler daha hızlı ve teknikseldir.

1752 yılında doğan Josef Harfmuth ise 1790 yılında seramik madenini keşfetmiştir. Bu keşfi sayesinde kalemlerin içerisinde bir miktar kil ekleyerek kurşun kalemin sertliklerini belirlemiştir.

1792 yılında ise Viyana’ da KOH-I- NOOR Hardmuth ismini verdiği firmayı kurmuştur. Kurduğu tarihten üç yıl sonra ise Josef Hardmuth ile Nicholas J. Conte balçık ile grafiti karıştırarak etrafına yumuşak bir tahta geçirmişlerdir.

Gelinen bu aşamadan sonra ise kurduğu bu firmayı ise kendisinden sonra torunu Friedrich devretmiştir. Friedrich ise devraldığı bu firmada aktif bir şekilde çalışmalar yürütmüştür. 1889 yılında da kurşun kaleme dair ar-ge çalışmalarını ilerletmiştir. Böylelikle de 17 adet sertlik derecesi olan kurşun kalemleri üretmeye başlamıştır.

Kurşun Kalem Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Kurşun kalem kim icat etti, bu icadında neler kullandı, kurşun kalem içerisinde kurşun yer alır mı sorularının cevabını çalışanlar ve öğrenciler sık sık sormaktadır. Bu anlamda aşağıda verilen malzemeleri inceleyen kişiler sorularına cevap bulabileceklerdir.

  • Demir
  • Balmumu
  • Su
  • Zamk
  • Boya kıvam arttırıcı
  • Ahşap
  • Grafit
  • Tutkal
  • Kil

Üretildiği ilk zamandan itibaren değişim ve gelişim gösteren kurşun kalemin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu anlamda yukarıdaki malzemelerin tüm kurşun kalemlerde yer almadığı bilinmelidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.