1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Buzdolabı Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

28-06-2022 02:35
Buzdolabı Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Buzdolabı evlerde bulunan en önemli beyaz eşyalardan biri olarak insanlara hizmet vermektedir. Buzdolabı evde bulunan yiyeceklerin bozulmaması için kullanılan bir elektronik beyaz eşyadır. Buzdolabı temizliği ve bakımı güzel olmadığı vakit içine koymuş olduğumuz yiyecekler hemen bozulur veya koku yapar.

Bu yazımızda evde buzdolabı temizliği ve bakımı nasıl yapılır hakkında bilgiler verilecektir. Buzdolabında meydana gelen küçük arızaları sorun haline getirmeden pratik bir şekilde buzdolabı bakımını yapabilirsiniz.


Buzdolabı Nasıl Çalışır?

Buzdolabı icadı modern dünyanın en büyük teknolojisi olarak yer alır. Eskiden kırsal kesimlerde yiyecekler bozulmasın diye mağaralarda ve derin çukurlarda saklanırdı. Şehirleşmenin artmasıyla gıdaların bozulmasını engellemek zor oluyor ve bu yüzden böyle bir cihaza gerek duyuluyordu.

Buzdolabı bir klima görevi yaparak üretmiş olduğu soğuk hava içerisinde dolaşımda olmaktadır. Buzdolaplarında bulunan soğutucu gaz buzdolabının içerisinde buharlaşma yaparak içeride bulunan ısı emilir. Ortaya çıkan hava gaz kompresörü yardımıyla kondansatörün içerisine atılır. Bu süreçte gaz ısı kaybederek sıvı halini alır ve buharlaştırıcı alete geri döner. Ortaya çıkan bu işlem buzdolabı içerisinde devamlı olarak devam eder ve içinde bulunan gıdaların bozulmasını önler.


Buzdolabı Temizliği ve Bakımı

Yapılacak olan buzdolabı temizliği ve bakımı, ileride meydana gelecek sorunları ortadan kaldırır. Buzdolabın iyi çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

Buzdolabı Bakımı

Buzdolabı temizliği hususuna geçmeden önce buzdolabının daha az enerji ile ve daha verimli olarak uzun yıllar çalışması için buzdolabı bakımı oldukça önemlidir. Bu hususta yapmanız gerekenleri sizlere madde madde açıklamak istiyoruz.

1.Buzdolabının Ayaklarını Düz Hale Getirin

Buzdolabı kesin olarak düz bir zemin üzerinde dengeli durması gerekir. Buzdolabı eğik durumda çalışırsa motor çok çalışır ve verim alınmaz. Bu nedenle buzdolabının ayaklarını ara sıra kontrol etmekte yarar var.

2.Termostat Ayarını Kontrol Etmek

Dondurucuların ve buzdolapların termostat ayarları genel olarak 1’den başlayarak 6’ya kadar olmaktadır. Yaz aylarında termostat ayarını 5 ve 6 seviyelerine getirmek uygun olur. Bu ayar buzdolabının doluluk durumuna göre de ayarlanır. Buzdolabı çok dolu olursa termostat ayarını yükseltin. Buzdolabının doluluk oranı az ise termostat ayarı 2 veya 3 olması uygundur.

3.Buzdolabı Düzeni

Buzdolabına konacak gıdaların belirli bir yerleri bulunur. Örneğin süt, et gibi ürünler buzdolabının en üst kısmına konur. Hazır yemekler orta kısımda yer almalı. Sebze ve meyveler en altta çekmecede olmalı. Buzdolabına yerleştirilen gıdalar tam yerlerinde olursa verim almış olursunuz.

4.Sızdırmazlık Lastiği Kontrol Edilmeli

Buzdolabının kapak kenarlarında bulunan contalar hava akışlarını engellemekte görevlidir. Bu nedenle sızdırmazlık contalarını kontrol edin, eskime gibi durumlarda derhal değiştirin.

5.Buzdolabını Gereksiz Yere Açıp Kapamayınız

Buzdolabından tam verim almak istiyorsanız buzdolabının kapağını sürekli açıp kapamayın. Gereksiz açılıp kapanan kapaklar neticesinde buzdolabı çok çalışacak ve bundan dolayı elektrik masrafı çok olacak.

6.Buzdolabı Sıcak Yerde Olmamalı

Buzdolabının bulunduğu ortamda fırın, ocak ve ısıtıcı olmamalı. Isıdan uzak yerde bulunması gerekli. Çalışma düzeni bozulur.


Buzdolabı Temizliği Yapımı

Buzdolabı temizliğinde kullanılacak ürünler çok önemli. Aşındırıcı kimyasal ürünleri asla kullanmayın. Kimyasal ürünler temizlik yapıldıktan sonra içerisindeki gıdaların bozulmasına neden olur. Buzdolabı temizliği için kullanılacak ürünler şunlar olabilir.

  • Ilık bir su
  • Nötr olan deterjanlar
  • Yumuşak ve temiz sünger veya bez
  • Beyaz sirke

 

Buzdolabı İç Temizliği

  • Buzdolabını temizliğe başlamadan önce buzdolabının fişini çekin. Daha sonra buzluk bölmesinin erimesini bekleyin.
  • Buzdolabı içerisinde gıdalar varsa bunların hepsini dışarı çıkarın.
  • Buzdolabı nofrost değilse buzluğun çözülmesini beklemeye gerek yok. Buraya biraz sirke sıkmak yeterli olacak.
  • Buzdolabının raflarını çıkartıp musluk suyu ile yıkayın.
  • Buzdolabının iç kısmını ılık su ve deterjanla temizleyin.
  • Daha sonra rafları yerleştirip içerisine gıdaları koyun.
  • Buzdolabının fişini tekrar takın.

 

Buzdolabı Dış Yüzey Temizliği

Buzdolabının dış yüzey temizliği basit ve devamlı yapılması uygun olur. Dış yüzeyi temizlemede hafif nemli bir bez kullanmak uygun olur. Yüzey temizleyici kullanmakta yararlı olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.