1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Benchmarking Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Benchmarking Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Benchmarking nedir sorusuna ilk olarak Benchmarking kelimesinin anlamını açıklamak ile başlayalım. Benchmarking kelimesinin sözlük anlamı kıyaslamadır. Hem eski hem de yeni birçok şirketin rekabet piyasası üzerinde hem performanslarını hem de verimliliklerini artırmak amacı ile kullanılan bir yöntemdir. Yani nihai gaye şirketin karını ve üretimini daha fazla artırmaktır.

Günümüzde şirket kurmak bir hayli basittir. Fakat piyasada tutunmak ve rekabet ortamında kalabilmek o kadar kolay değildir. Bunun için bazı yöntemler kullanmak gerekir. Öncelikle şirketin kendi üretimi olan ve muhakkak özgün olması gereken projeyi halka sunmadan hemen önce etraflıca bir araştırma yapmak gerekir.

Bir hayli süren gözlemler ve araştırmalar sonucu müşterilerin sizin projelerinden ne talep ettiğini ve projenizin eksik yönlerini tespit etmek mümkün olur. Benchmarking nedir sorusu tam da bu noktada cevap bulmuş olur. Başka şirketler ile bilgi paylaşımı sonucunda işe yarayacak bilgiler elde edilir. Böylece de kıyaslama yapmaya yarayacak bilgiler toplanmış olur.

Benchmarking Ne Demek?

Benchmarking yöntemini açıklarken öncelikle daha iyi anlaşılması amacı ile sözlük anlamından bahsetmek gerekir. Benchmarking kelimesinin sözlük anlamı kıyas yapmadır. Yöntem de zaten başka şirketler ile kıyas yapmaktan ibarettir. Böylece şirketi daha iyi yerlere taşıma hedeflenir.

Benchmarking Nedir?

 

Benchmarking nedir sorusunun cevabında öncelikle iki şirkete ihtiyaç duyulur. Daha fazla şirketle de aynı yöntemi uygulamak mümkün. Fakat minimum iki şirket olması şart diyebiliriz. Burada mühim olan diğer şirketler ile kıyaslama yapmaktır diyebiliriz.

Şirket sahibinin kıyaslama yapmak için tercih ettiği şirketlerin alanında başarılı olması gerekir. Çünkü bu yöntemi uygularken amaç kişinin şirketine bir şeyler katmaktır. Başarısız bir şirketin de olumlu yönde katkı sağlaması çok mümkün görünmüyor.

Kıyaslama yapıldıktan sonra gerekli eksikler ve yapılması gerekenler tespit edilir. Bu eksiklerin giderilmesi için de bir hedef belirlenir. Söz konusu amaca ulaşmak için en kolay yolun tespiti yapılır. Yapılması gereken hususların adımları belirlenir.

Yapılması gerekenler esnasında şirketin temel kültüründe birtakım değişikliklere gidilmesinde herhangi bir sakınca olmaz. Hatta bazı durumlarda tamamen revize edilmesi bile gerekebilir. Benchmarking yöntemi sonrasında şirketin performansında kısa süre içerisinde olumlu yönde değişim görülür.

Benchmarking Aşamaları Nedir?

 

Benchmarking nedir sorusunu cevaplarken Benchmarking aşamaları da önem arz eder. Bu yöntem 4 aşamadan oluşur. Bu aşamalar;

·         Planlama

·         Örnek seçme

·         Analiz

·         Uygulama aşaması

Olarak sıralanabilir.

1 – Planlama Aşaması

Planlama aşaması daha çok organizasyon içerisinde herhangi bir eksik ve yanlış varsa bunların tespitini yapmak için kullanılır. Eğer bir eksik varsa da bunları düzeltmek için nasıl bir yol izlenmeli onun planı yapılır. Bu yüzden de planlama aşaması büyük önem arz eder. Üzerinde detaylı olarak çalışılması gerekir.

2 – Örnek Seçme

Planlama aşamasından sonra ise örnek seçme aşamasına sıra gelir. Bu aşamada da kıyaslama yapılacak şirket seçilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise örnek olarak seçilen şirket ile Benchmarking uygulanacak şirketin birbirine benzer olması gerekir. Ayrıca örnek olan şirketin çok iyi durumda olması gerekir. Çok iyi işleyen bir yönteminin olması elzemdir. Sonrasında ise söz konusu şirketle iletişime geçilir ve işbirliği teklif edilir.

3 – Analiz

Şirkete performans artırmak amacı ile çeşitli uygulamalar yapılır. Sonrasında ise sıra karşılaştırma analizlerinin yapılmasına gelir. Bu analizlerin sonucuna bakılır ve gerekli değerlendirmeler yapılır. Değerlendirme sonucunda da geliştirmesi gereken yerlerin geliştirilmesi sağlanır.

4 – Uygulama Aşaması

Benchmarking Nedir sorusuna cevap verilirken en çok üzerinde durulan husus uygulama aşamasıdır. Bu aşamanın başarılı olması çok mühimdir. Başarıya ulaşmak için de tüm adımların hatasız ilerlemesi gerekir. Ayrıca şirkette bulunan herkesin bu yöntemin getirdiği değişime ayak uydurması gerekir.

Türkiye’de Benchmarking Örnekleri Nelerdir?

Benchmarking nedir sorusunun cevabını daha da iyi anlamak için söz konusu yöntemin örneklerine bakmak gerekir. Ülkemizde şirketler kendilerini daha iyi yerlere taşımak ve kendileri ile benzer olan şirketlerden kendilerine bir şeyler katmak amacı ile Benchmarking yöntemini tercih ederler. Bu yöntemin birçok örneklerinden bahsetmek mümkündür. En yaygın olanları ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

·         Sabancı Holding

·         Eczacıbaşı Topluluğu

·         Doygun Gıda

·         Bosch

Benchmarking Nedir | Benchmarking Yöntemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Benchmarking nedir sorusu kadar Benchmarking yöntemi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar da merak edilmektedir. Bu yöntemi uyguladıktan sonra şirkette bazı değişimlere açık ve hazır olmak gerekir. Zaten bu yöntemdeki temel amaç birtakım değişikliklere gidilerek daha iyi yerlere gelmektir. Değişen bir dünyada da hiçbir durumun eskisi gibi kalması beklenemez.

Köklü şirketler bile bu kadar güçlü bir şekilde ayakta kalmayı değişime ayak uydurmaya borçludur. Sürekli kendilerini güncellerler ve değişen dünyayı yakından takip ederler. Böylece akıntıya kapılmaktan kurtulurlar. Sürekli olarak gelişmek ve eksik yerlerini tespit etmek isteyen şirket sahipleri de değişimi göze almalılar ve değişime bir an önce ayak uydurmalılar. Ancak bu şekilde başarıya ulaşmak ve şirketi çok daha iyi yerlere taşımak mümkün olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.