1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

5 Maddede 5G Teknolojisi Nedir?

07-12-2022 04:25
5 Maddede 5G Teknolojisi Nedir?

5G teknolojisi, gelişen ve günümüzde giderek ilerleyen bir teknolojinin ürünü olarak insanoğlunun hayatına dahil olmuş bulunuyor. Teknolojinin birikimle ilerlemesine bağlı olarak her gelen yeni ve teknik gelişim, bir öncekinin üstüne inşa ediliyor ve ondan daha geniş ve gelişmiş özellikleri barındırıyor. Bu teknoloji için de aynısını söylemek pek mümkün.

Mobil telefonlar, insanoğlunun en sık kullandığı teknolojik aletlerin başını çektiği için, mobil teknolojiler de olanca hızıyla gelişmeye ve ilerlemeye devam ediyor. 4G, insan hayatına henüz yeni dahil olmuşken bir anda 5G konuşulur oldu. Bu durum da mobil teknolojilerinin ne baş döndürücü bir hızda geliştiğinin bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Bu yazıda 5 maddede 5G teknolojisi her yönüyle ele alınmaya çalışılacaktır.

5G Teknolojisi Nedir?                           

5G terimi, bir dizi standart uygulamayı ve çok daha hızlı kablosuz internet teknolojilerini tanımlamak amacı ile kullanılan bir terimdir. Bu üst düze teknolojiyi kullanan kullanıcılar, çok daha fazla internete ve daha az gecikme süresine sahiptirler.

Bununla beraber 5G, 5. nesil olduğu için altyapının 5. kez değiştiği anlamına gelir. Her yeni nesil teknolojide bu altyapının değişip yenilenmesi ya da öncekinin üzerine eklemeler yapılması gerekir. Buna ek olarak, 5G, ağlarını güçlendirdiği için günümüzde kullandığımız VR ve otonom arabaları daha kullanışlı hale getirmeyi amaçlayan bir teknolojidir.

5 Maddede 5G Teknolojisi Nedir, Ne Gibi Özellikler Sunar?


Bu teknoloji esasen beşinci nesil kablosuz ağ teknolojisi şeklinde tanımlanabilir. Dijital dünyanın gelişip ilerlemesiyle beraber standart alt yapılar da sürekli olarak güncellenmektedir. Mobil ağ teknolojisinin son versiyonunun 4G standartlarıyla imkansız olan fırsatları sağlayarak, günlük yaşam ve tüm sektörler üzerinde etkili bir değişim, gelişim ve kolaylık yaratması bütün dünya tarafından bekleniyor.

Peki her yönü ile bu üst düzey teknoloji nedir?

1)      5G Teknolojisi Birçok Yeni Özelliği Beraberinde Getiriyor: Bu teknolojinin sağladığı yeni özelliklerin başında yüksek hız geliyor. 5G ile veri iletim hızı, kullanılan bant genişliğine bağlı olarak değişiyor ve 4G’nin 10 ile 100 katı arasındaki değerlere çıkıyor. Böylece saniyede 10 ile 50 gigabayt hıza ulaşılarak yüksek boyuttaki veriler kolayca indirilebiliyor.

2)      Neden 5G Teknolojisi Gereklidir: 4G teknolojisinde aynı bölgede, aynı anda insanlar çevrimiçi mobil hizmetlere ulaşmaya çalıştığında birtakım aksamalar oluşabilirken 5G sayesinde düşürülen gecikme süresi bu durumu ortadan kaldırarak binlerce cihazın aynı anda bağlanmasını sağlıyor. Böylece hizmetlerin hızlanması ve iyileştirilmesi olanaklı hale geliyor.

3)      5G Teknolojisi Hangi Sektörleri Etkileyecek: Bu teknoloji; eğitim, medya, perakende, eğlence ve sağlık başta olmak üzere neredeyse tüm sektörleri etkileyecek.

4)      5G Teknolojisi Güvenilirdir: Yapılan araştırmalar bu teknolojinin bütünüyle güvenli olduğunu gösteriyor. 5G radyo kuleleri, mevcut 4G, WiFi ve diğer kablosuz teknolojilerle aynı güvenlik düzenlemelerini barındırır. Bu teknolojinin,  Dünya Sağlık Örgütü’nün ve bağımsız araştırmacıların da de yaptığı çalışmalar sonucu insan sağlığına olumsuz etkileri olmadığını açıklandı. Bununla beraber 5G ve sağlık kapsamındaki araştırmalar hala devam etmekte.

5)      5G Teknoloji Avantajları: 5G ile beraber akıllı telefonlarda enerji kullanımı minimum düzeye düşerken, yüzde 90 oranında pil tasarrufu bekleniyor. Bununla beraber, bu teknoloji ile saatte 500 km’nin üstündeki hızlarda bile kesintisiz iletişim devam ettirilebiliyor.

Bir başka avantajı ise şebeke kapasitesinin bölümlere ayrılarak sağlanması. Belirli bir alanda kullanılan servislere uygun olarak ayrım yaparak, sözgelimi aynı ev içinde bir su ısıtıcısına düşük hız sağlanırken, 4K bir televizyona ise yüksek hız sunulabiliyor.

5G Teknolojisi Hangi Ülkelerde Var?

Bu üst düzey teknoloji başta ABD ve Çin olmak üzere; Güney Kore, İspanya, Kanada, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere, Avustralya, İtalya ve Finlandiya gibi ülkelerde mevcuttur.

5G Teknolojisi Türkiye’ye Ne Zaman Gelecek?

Türkiye’de mobil operatörler Turkcell ve Vodafone halihazırdaki alt yapılar üzerinden 5G hız testlerini gerçekleştirdi. Özel ve devlet destekli alt yapı ve güvenlik çalışmaları ise 3 yıldan beri sürdürülürken ilerleyen yıllarda 5G’nin tüm Türkiye genelinde yaygın hale gelmesi bekleniyor.

5G Teknolojisi Ne Zaman Gelecek?


2021 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan bu konuda konuşmuştu. İçerisinde bulunduğumuz 2022 yılında 5G frekans ihalesini tamamlamayı, 2023 yılında ise ilk sinyali vatandaşların hizmetine sunmayı amaçladıklarını aktarmıştı.

5G Teknolojisi Neler Getirecek?

Teknolojinin geleceği; sanal ve artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti, otonom sürüş gibi uygulamaları sayesinde giderek hız kazanıyor. Bunun yanı sıra 5G, haftalar ya da aylar yerine sadece saatler içinde yüksek kaliteli, kişiselleştirilmiş hizmetler geliştirebilen ve sunabilen şirketler için çok büyük bir gelir üretme potansiyeli sunuyor.

5G’ye tamamen geçişin olması ile birlikte global mobil veri trafiğinin 2024 yılı dolmadan 5 kat oranında artış göstermesi bekleniyor.

5G Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?

Yüksek bant genişliği sunan bu teknoloji evlerde ve iş yerlerinde neredeyse tüm alanlarda, tüm konularda kullanılacak. Bu teknoloji her alanda hayatı daha kolay hale getirecek. Eğitimden ulaşıma, sağlıktan sana gerçeklik alanına, yazılımdan kişisel verilerin korunması konusuna, güvenlik alanından mobil alana her alanda kullanılacak.

5G Teknolojisi Zararları Var mıdır?

Bu teknolojiye ilişkin çalışma ve araştırmalar devam etmekle birlikte şu ana kadar sağlığa herhangi bir olumsuz etkisinin bulunduğu tespit edilmemiştir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.