1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

3D Secure Nedir? Avantajları Nelerdir?

02-02-2023 09:46
3D Secure Nedir? Avantajları Nelerdir?

3D secure nedir araştırması özellikle internet alışverişlerinin arttığı bu dönemlerde gündeme sıkça geliyor. İnternet üzerinden yapılan banka ya da kredi kartı işlemleri için üst düzey bir güvenli ödeme önlemi olarak basitçe açıklansa bile 3D secure çok kapsamlı bir konudur.

3D Secure Nedir? 3D Secure Nasıl Kullanılır?

3D Secure nedir diye daha ayrıntılı bakılacak olunursa 3 boyutlu bir güvenlik protokolü olduğu öğrenilir. İnternet alışverişlerinin üç ayağını oluşturan internet sitesi yani işletme, kart sahibi ve banka arasındaki bilgi akışını özel şifre ve anahtarlarla doğrulayıp korur.

3D Secure nedir sorusunda yer alan 3D’nin adı, üç bölgeye yayılan bir etkileşim sağladığından dolayı buradan gelir. Dünyanın en büyük kart sağlayıcıları arasındaki MasterCard ve Visa tarafından desteklendiği için en çok tercih edilen güvenli bir ödeme sistemidir.

3D Secure Ödeme Ne Demek?

İnternet alışverişlerinde alışverişin ödeme aşamasında kart bilgilerinin girilmesi gereken bir sayfa açılır ve bu sayfa ödeme esnasında 3D Secure ekranına yönlendirir. Bu alanda banka tarafından kişinin cep telefonuna gelen SMS kodu veya tek kullanımlık şifre girilir. Bu kod veya şifre belli bir süreliğinedir yani belli bir sürede geçerlidir.

Bu sayede telefona gelen koda farklı kişiler ulaşsa bile kod süresi dolduğu için herhangi bir ödeme işlemi yapamıyor duruma gelir. Telefona gelmiş olan şifre belirlenmiş süre içinde doğru bir şekilde girildiği anda ödeme bilgileriyle kart güvenliği doğrulanır. Bunun ardından kart sahibi, işletme ve bankalar ödeme işleminin başarılı olduğuna dair bilgilendirilmiş oluyor. 3D Secure nedir, 3D Secure ödeme nedir sorusunun cevabı da böylelikle öğrenilmiş olunuyor.

3D Secure Nasıl Açılır? 3D Secure Nasıl Yapılır?

3D Secure açmak için herhangi bir yere ek başvuru gerekmiyor. Birçok internet sitesinin internet alışverişlerinde 3D Secure mevcuttur. Bundan dolayı internet üzerinden yapılan alışverişlerde kayıtlı olan telefona 3D Secure şifresi gönderilir. Ekranda belirtilen yere bu kod girildiğinde işlem onaylanır.

3D Secure nedir, 3D Secure açmak için:

·         Banka sisteminde kayıtlı numara yoksa, internet alışverişi yapılan sitede numara kayıtlı değilse, cep telefonu operatör ya da numara değişikliği söz konusuysa, kullanılmak istenen kart internet alışverişine kapalıysa telefona şifre gelmez.

·         İnternet alışverişi onaylanmadıysa bankayla iletişime geçmek ve cep telefonunu güncellemek de yapılabilir.

·         Kart internet alışverişine kapalıysa tekrardan bankayla görüşerek bu sorun halledebilebilir.

Bahsedilen durumlarda yinde 3D Secure açılmadıysa alışveriş yapılan sitede 3D Secure olmayabilir ya da farklı bir sorun yaşanabilir. 3D Secure nedir, 3D Secure açmak veya bilgi almak için bankanın müşteri hizmetlerinden ek olarak da alışveriş yapılan sitenin ‘destek’ bölümünden yardım alabilirsiniz.


3D Secure Nedir, Kapatma Nereden Yapılır? Kapatılmalı Mıdır?

3D Secure nedir ya da ödeme nasıl yapılır konusu incelendiğinde kapanıp açılabilen bir güvenlik önlemi olup olmadığı da merak edilir. 3D Secure internet alışverişlerinde sıkıntı yaşanmayacağının garantisini veren, koruma kelimesini de içinde barındıran bir uygulamadır.

Kartın gerçek sahibinin işlem yapan kişi olduğundan emin olunur ve e-ticaretin kötü kullanımını engeller. İşlem bu yolla gerçekleştirildiğinde kişinin ‘Ben Yapmadım’ gibi itirazlarını engelleyerek inkarın önüne geçer.

3D Secure sistemini hemen hemen her banka destekler ve bundan dolayı da 3D Secure sistemi her sitede mevcuttur. Güvenli alışveriş için 3D Secure olmadan alışveriş yapılamaz. Yine de 3D Secure kapatması için bankalar bilgi almak için aranmalı ve araştırılmalıdır. 

3D Secure Kullanmazsak Ne Olur? Neler Yaşanabilir?      

3D Secure kullanmamak iyi bir olay değildir. Bunun nedeni de kart bilgileriniz dolandırıcıların eline geçerse  kartınızdan sizin onayınız olmadan ve bilginiz dışında harcama yapabilirler. Düşük tutarlar harcayacabilecekleri gibi yüksek tutarlar harcayarak sizi zor durumlara sokabilirler.

Hukuki, ekonomik ve sosyal ilişkilerde sorunlara yol açarak hem maddi hem manevi zorluklar yaşamaya sebebiyet verebilir. Bundan dolayı da güüvenli ödeme için 3D Secure nedir, 3D Secure kapatıldığında yaşanabilecek olaylar iyice araştırılıp öyle hareket edilmelidir.

3D Secure Kullanmanın Avantajları Neler?

Bankalar, müşteriler ve işletme sahipleri için büyük önem taşıyan 3D Secure bu üç unsura büyük avantajlar sağlar. Hem kart sahipleri hem de işletmeler için 3D Secure nedir, avantajları neler diye bakılacak olunursa:

Tüketicilere Yönelik 3D Secure Nedir? Kullanma Avantajları

3D Secure ödeme imkanı sağlayan internet sitesi firmalarından yapılan alışverişlerde müşterilere yollanan tek kullanımlık kodlar sayesinde kart sahibinden habersiz yapılacak olası işlemler engellenir. Kart üçüncü şahısların eline geçse bile yine de onay mesajı kart sahibine gideceği için çekim işlemi gerçekleşmez.

Mevcut kart bilgileri korunur, ödeme ilgili banka kanalıyla yapıldığından dolayı güvenlidir. 3D Secure sistemini kullanan çevrimiçi hizmetlerin meşru bir platform olduğu doğrulanmıştır. Uygulaması da son düzeyde hızlı ve kolaydır. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kişisel verilerin korunması hususunda da önem teşkil eder. 


İşletmeler İçin 3D Secure Nedir?  Kullanılması Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

İnternet alışverişlerinde müşteriler tarafından bir firmayı tercih etme, onlara güvenme sebebidir. Ödemeyi yapan kişinin kartın asıl sahibi olduğu doğrulanır ve böylelikle güvenli bir işlem sağlanır. Düşük ihtimalde olsa bile 3D Secure ile doğrulanan bir işletmede, sahtecilik karışması durumunda geri ödeme için kart sahibinden gelecek iade talebi bankayı ilgilendirir.

Online alışverişlerle gerçekleştirilen ticari faaliyetlerin kötüye kullanılmasında ya da kart sahibinin yapabileceği itirazlara karşı ters ibraz maliyeti açısından firmalara olumlu etkilidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.