1000 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Marka Pazarlaması (Brand Marketing) Nedir?

Marka Pazarlaması (Brand Marketing) Nedir?
Marka pazarlaması diğer bir tabiriyle Brand Marketing nedir? Markanın, başarı elde edebilmesinde etkin rol oynayan, tüketiciler ile iyi ilişki kurmayı ve geliştirmeyi sağlayan uygulamadır. Markayı bir bütün olarak ele alan bu sistem, markanın ileri seviyelere taşınmasını sağlamaktadır. Alıcı kitlenin aklında kalıcı bir yer edinecek en önemli detay, pazarlama stratejisinin güçlü olmasıdır. 

Pazarlama işlemi sadece ürünü göz önüne çıkartmakla bitmemektedir. Ürünü bütünüyle ele almak, markanın gerçekleştirmek istediği vaadini kanıtlayacak bir şekilde tanıtmak gerekmektedir. Yapılan marka pazarlaması ile markanın ve şirketin değeri artacaktır. Marka bilinirliği sağlayan adı ve logosu ne kadar çok kullanılsa da pazarlama doğru yapılmadığı sürece etkisini yitirmeye mahkumdur.

Marka Pazarlaması Nasıl Yapılır, Marka Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Marka pazarlaması öncesi marka nedir açıklık getirmekte fayda vardır. Marka, şirketi başka şirketlerden ayırmaya yarayan unsurdur. Bir işaret, logo, görüş vs. diyebiliriz. Pazarlamanın vücut bulmuş hali olan markanın 3 ana türü vardır. Bunlar; şirket markası, ürün markası ve kişisel kullanılan markalardır. 

Dünya ekonomisi içerisinde tüketicinin birden fazla seçeneğe sahip olabilmesi için markalar, reklamlar ile satışlarını arttırmaya çalışmaktadır. Önemli bir yüz ve verilen onca para ile çekilen marka pazarlaması reklamları, ilk sıralarda ilgi çekse de bir zaman sonra etkisini yitirmektedir. Kalıcı ve etkili pazarlama için marka pazarlama örnekleri uygulanmalıdır. 

Marka pazarlaması stratejileri, şirketin gelişmesi için izlediği yollardır. İyi belirlenen strateji, güçlü bir markanın yeniden doğuşunu sağlamaktadır. Strateji içerisinde yer alması gereken unsurlar, karşılayacağı ihtiyaca yönelik araştırmayla başlar. Araştırma sonucu hedef kitle belirlenir ve bu sayede marka kimliği oluşur. Markanın önemi nedir sorusu markanın oluşum evresiyle açıklanmış olmaktadır.

1 - Amaca Yönelik Pazarlama (Cause Related Marketing)

Marka, sosyal sorumluluk projeleri ile örnek davranış sergileyerek müşteriyle arasında duygusal bağ oluşturmaktadır. Bu bilinçle gelir sağlamayı hedefleyen marka pazarlaması stratejisine, amaca yönelik pazarlama denilmektedir. Ürünler bu projeye destek olmak isteyen kişiler tarafından alınmaktadır. Böylelikle markanın saygınlığı artmakta, ürün satışı sırasında müşteri ve alıcı arasında farkındalık içeren bir bağ kurulmaktadır. 

2 - Doğrudan Satış ( Direct Selling)

Direct Selling; birebir hizmet ile kişilerin evinden, ofisinden doğrudan müşteriye satış yaptığı bir strateji türüdür. Eski zamanlarda sıklıkla kullanılan, evlerde ürün tanıtımı ve satışının gerçekleştiği bu sistem günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir. Bu sistemin avantajları, reklam için fazla bütçe harcanmaması ve alıcının bulunduğu yerde satış gerçekleştiğinden, mağaza giderinin az olmasıdır.

3 - Birlikte Markalama (Co - Branding)

Bahsedilen marka pazarlaması çeşidi, iki markanın birlikte ortak bir marka oluşturup iki tarafında karlı çıkmayı hedeflediği durumdur. Marka yönetimi iki tarafta da eşit yapılmaktadır. Banka sponsorluklarıyla gerçekleşen konserler bu stratejiye örnek olarak verilebilir. Bu sistem ile tarafların uygun gördüğü sürece birlikte çalışılır, kaynaklar paylaşımı ile ortak bir ürün ortaya çıkarılmaktadır. 

4 - Satın Alma Noktası (Poınt of Purchase Marketing)

Müşterinin net bir ürün alma fikri yokken ve ya aradığı ürün yerine markanın ürününü değerlendirdiği stratejiye satın alma noktası denilmektedir. Birçok ürünün satıldığı yerlerde broşür gibi tanıtım kartlarıyla müşterilere markanın ürünlerini tanıtmaktadır. Bu sayede ürünlere teşvik artmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir detay, kasa yanı ürünler POP stratejisi olarak değerlendirilmemektedir.

5 - Satın Alınmış Medya Pazarlaması (Paid Media Advertising)

Markaların kendi web sitesindeki akışı daha aktif hale getirmek için satın alınan reklamları kullandığı strateji türüdür. Bu konuda arama motoru pazarlaması, marka pazarlaması stratejilerinden sıklıkla kullanılan yöntemdir. Bu amaca yönelik kullanılan bazı servisler ile tıklanmaya göre reklam vererek, internet üzerinde en üst sırada olmak amaçlanmaktadır. 

6 - İnternet Pazarlaması ( Internet Marketing)

Adı geçen marka pazarlaması strateji türü, marka ürünlerinin internet üzerinden tanıtımını ve satışını kapsamaktadır. Bütçeyi zorlamamakla birlikte geniş kitlelere ulaşma kolaylığını sağlamaktadır. Günümüz geniş teknoloji imkanlarıyla en çok tercih edilen strateji olmaktadır. 

7 - Ağızdan Ağıza Pazarlama ( Word of Mouth Marketing)

İsminden de anlaşılacağı üzere ürünü kullanan tüketicinin yeni bir ürün hakkındaki değerlendirmesini, aldığı hizmeti çevresine aktarmasıdır. Tavsiye edilen markanın ürünleri ağızdan ağıza reklam görevi görerek ulaştırılmaktadır. Bu marka pazarlaması yöntemi ile tavsiye üzerine ürün alınmakta ve gereksiz harcama tehlikesinden kaçınılmaktadır. Başarılı sonuçlar elde edilen bu yönteme Instagram üzerinde sıklıkla rastlanmaktadır.

8 - Sosyal Medya Pazarlama  (Social Networks)

Sosyal medya pazarlama nedir? Sosyal medya üzerinden kullanıcıların marka ürünlerine ait paylaşımları beğenmesi ile elde edilen tanıtımı içeren bir pazarlama türüdür. Sosyal medya pazarlamasında tanıtılacak markanın ürünü net, anlaşılır ve dikkat çekici olmalıdır. Bunun için hitaplar; slogan gibi çarpıcı, görüntü; yüksek çözünürlüklü olmalıdır. Marka pazarlaması stratejisi bu şekilde amacına ulaşacaktır.

9 - Hikaye Anlatımı ile Marka Pazarlaması (Storytelling)

Duygusallığın ön planda tutulması marka pazarlaması türlerinde de etkisini göstermektedir. Markaların bir hikayesinin olması alıcı kitlesini duygusal olarak etkilemekte ve markanın ürünlerine yönelim artmaktadır. Tıpkı canlı varlıkların hikayesi gibi markayı tam anlamıyla yansıtacak bir hikaye alıcıların dikkatini çekmektedir. Marka üzerinde olumlu bir algı oluşmakta ve satın alma güdüsü öne çıkmaktadır.

10 - Kazanılmış Medya Pazarlaması (Earned Media)

En doğal ve ücret gerektirmeyen medya pazarlaması türüdür. Ürünü ya da ürün hakkındaki paylaşımı beğenen kişilerin, markayı kendi rızası ile tanıtması, beğenilerini belirtmesi, paylaşması durumudur. Kazanılmış medya pazarlaması ile alıcılara güven verilmekte, olumlu dönüşler daha fazla olmaktadır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.